Home / ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πάουελ: Δεν αποκλείεται ακόμη και επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Πάουελ: Δεν αποκλείεται ακόμη και επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων φέτος, εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια ύφεσης, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 
Μιλώντας στην ΝΑΒΕ, o πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ είπε πως η μέχρι τώρα βασική πρόβλεψη ήταν κλιμάκωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στο απόγειό του, για να αρχίσει εν συνεχεία να υποχωρεί και να υπάρξει αρκετή αποκλιμάκωση εντός του δεύτερου εξαμήνου. «Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν υφίσταται πλέον. Στο βαθμό που ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται πέραν των προβλέψεών μας, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί να κινηθούμε πιο γρήγορα και εάν όντως συμβεί αυτό, θα πράξουμε ανάλογα», τόνισε ο Πάουελ. 

Σημείωσε ακόμη ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής είνια πολύ πιθανόν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε οιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις, εάν κριθεί αναγκαίο. 
Ο Πάουελ συμπλήρωσε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed θα αρχίσει να μειώνεται ο ισολογισμός για την επόμενη τριετία. 

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, είπε ότι είναι πολύ πιο σφιχτή σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα και τόνισε ότι για να είναι ισχυρή η απασχόληση χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα στις τιμές. Αυτό που βλέπουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε, είναι μία τυπική κρίση στην αλυσίδα προσφοράς. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview