Home / Περιβάλλον / Ο Τζον Κέρι μεταβαίνει στην Κίνα για το Κλίμα

Ο Τζον Κέρι μεταβαίνει στην Κίνα για το Κλίμα

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Σανγκάη αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτώντας το πρώτο ταξίδι μέλους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Κίνα.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στη Σανγκάη και μετά στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, από τις 14 έως τις 17 Απριλίου, για να προετοιμάσει την προσεχή (διαδικτυακή) σύνοδο κορυφής για το κλίμα του Τζο Μπάιντεν (22-23 Απριλίου) και τη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα COP26 της Γλασκόβης τον Νοέμβριο, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση.

Ο Τζον Κέρι “θα συζητήσει για μεγαλύτερους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα” πριν από τις δύο αυτές συναντήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν και o σύμβουλος Eθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, χαιρέτισαν τον Μάρτιο τις πρώτες “δύσκολες” αλλά “εποικοδομητικές” συνομιλίες με την Κίνα, έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων που διοργανώθηκαν στην Αλάσκα.

Χωρίς να αρνηθεί πως υπάρχουν “σημαντικές διαφορές”, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τη διπλωματία, ο Γιανγκ Τζιετσί, χαιρέτισε επίσης τις “ειλικρινείς, εποικοδομητικές και χρήσιμες” συνομιλίες.

Ήταν η πρώτη απευθείας επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο του Τζον Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκδηλώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σκληρή στάση που ακολούθησε ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κίνα, έχοντας παράλληλα συνεργασία μαζί της σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως το κλίμα.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ, ανάμεσα στους 40 παγκόσμιους ηγέτες που προσκλήθηκαν, να μετάσχει στη (διαδικτυακή) σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

“Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας” στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Τζον Κέρι την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή India Today.

“Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα συμμετάσχει και θα ηγηθεί” των προσπαθειών”, “θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό”, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε “διαφωνίες σε ορισμένα θέματα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

About skaigr