«Εμφύλιος» πόλεμος έχει προκληθεί μεταξύ των οργανισμών των Κοριτσιών και των Αγοριών Προσκόπων στις ΗΠΑ. Αιτία αυτής της… ιδιαίτερης διαμάχης, το γεγονός ότι οι δεύτεροι έδωσαν τη δυνατότητα συμμετοχής και σε κορίτσια, με τους δικηγόρους υπεράσπισης των Κοριτσιών Προσκόπων, ενός οργανισμού με έναν αιώνα ιστορίας, να κάνουν λόγο για σύγχυση στην αγορά που οδήγησε ορισμένα κορίτσια να εγγραφούν ακουσίως στα Αγόρια Προσκόπους.

Ο ανταγωνισμός, που ανήκε κυρίως στη σφαίρα της φαντασίας μέχρι πριν από δύο χρόνια, έχει ενισχυθεί, από τη στιγμή που ο οργανισμός των Αγοριών Προσκόπων της Αμερικής, έχει αρχίσει να στρατολογεί και κορίτσια. Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που κατέθεσαν τα Κορίτσια Πρόσκοποι, ο οργανισμός των Αγοριών, τα μέλη του οποίου υπόσχονται να είναι «αξιόπιστα, πιστά, βοηθητικά, φιλικά, ευγενικά και ευπρεπή», χρησιμοποιεί δόλια μέσα.

Οι δικηγόροι κατέθεσαν έγγραφα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη για να αντικρούσουν τις προσπάθειες των Αγοριών Προσκόπων να απορρίψουν τους ισχυρισμούς, πριν τη δίκη για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας, βάσει της μήνυσης που κατέθεσαν τα Κορίτσια Πρόσκοποι το 2018.

Τον περασμένο μήνα, συνήγοροι των Αγοριών Προσκόπων ζήτησαν από δικαστή να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο οργανισμός που εκπροσωπούν δεν μπορεί να κάνει χρήση των όρων «πρόσκοποι» και «προσκοπισμός» στις προσπάθειές του να στρατολογήσει κορίτσια, χωρίς να παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα. Τα Αγόρια Πρόσκοποι αποκαλούν τη μήνυση «απολύτως κενή νοήματος».

Από την πλευρά τους, αναφέρονται σε νομικά επιχειρήματα, βάσει των οποίων κατηγορούν τα Κορίτσια Προσκόπους ότι αντιδρούν στα σχέδια επέκτασής τους με «θυμό και ανησυχία», ενώ αναφέρουν ότι τα Κορίτσια Πρόσκοποι ήταν εκείνα που ξεκίνησαν έναν «πόλεμο» για να καταστρέψουν τα σχέδια των Αγοριών Προσκόπων να συμπεριλάβουν περισσότερα κορίτσια.

Σε ανακοίνωσή τους, τα Αγόρια Πρόσκοποι ισχυρίζονται ότι η επέκταση του προγράμματος προς τα κορίτσια συνέβη «μετά από χρόνια εκκλήσεων από οικογένειες» που ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν ανεξαρτήτως φύλου στα προγράμματα του οργανισμού, που οικοδομούν τον χαρακτήρα και τις ηγετικές ικανότητές τους, αλλά και επειδή φιλοδοξούσαν να εξελιχθούν στην ιεραρχία του οργανισμού.

«Συγχαίρουμε κάθε οργανισμό που οικοδομεί τον χαρακτήρα και τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Κοριτσιών Προσκόπων των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι όλες οι οικογένειες και οι κοινότητες επωφελούνται από την ευκαιρία να επιλέξουν προγράμματα που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη μήνυσή τους, τα Κορίτσια Πρόσκοποι ισχυρίζονται ότι το marketing των Αγοριών Προσκόπων για την επέκταση των υπηρεσιών τους και στα κορίτσια, ήταν «εξαιρετικά επιβλαβές προς τα Κορίτσια Προσκόπους» και έχει δημιουργήσει μια «έκρηξη σύγχυσης».

«Ως αποτέλεσμα της πλαστογραφίας των Αγοριών Προσκόπων, ορισμένοι γονείς έχουν εγγράψει από λάθος τις κόρες τους στα Αγόρια Προσκόπους, πιστεύοντας ότι τις έγραφαν στα Κορίτσια Προσκόπους», αναφέρουν οι συνήγοροι, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι το 2018.

Τα Κορίτσια Πρόσκοποι έχουν δηλώσει ότι μπορούν να αποδείξουν πως έχουν υπάρξει «απίστευτα περιστατικά σύγχυσης και λανθασμένης συσχέτισης των Αγοριών Προσκόπων με τα Κορίτσια Προσκόπους», αφού τα Αγόρια Πρόσκοποι άρχισαν να προσεγγίζουν κορίτσια και τους γονείς τους μέσω τεχνικών marketing και μεθόδων στρατολόγησης που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν.

Από την πλευρά τους, τα Αγόρια Πρόσκοποι τονίζουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό λανθασμένης εγγραφής, αλλά ο ισχυρισμός είναι προσβλητικός για τα 120.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στα προγράμματά τους.

Ο οργανισμός έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν γίνει επιστροφές χρημάτων σε οικογένειες που έγραψαν τις κόρες τους λανθασμένα στα Αγόρια Προσκόπους αντί για τα Κορίτσια Προσκόπους.

Όπως και όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι οργανισμοί νεότητας, έτσι και οι Πρόσκοποι είδαν τους αριθμούς των μελών τους να μειώνονται σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών, εξαιτίας της δημοτικότητας των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και των επιβαρυμένων προγραμμάτων των οικογενειών. Έτσι, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός εντάθηκε.

Την άνοιξη του 2018, το πρόγραμμα των Αγοριών Προσκόπων για τα παιδιά 11 έως 17 ετών ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματός του σε Scouts BSA από τους πρώτους μήνες του 2019. Οι θυγατρικοί οργανισμοί, Αγόρια Πρόσκοποι της Αμερικής και Λυκόπουλα Πρόσκοποι, ένα πρόγραμμα που απασχολεί παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 11 ετών, διατήρησαν τα ονόματά τους.

Ο οργανισμός άρχισε να κάνει δεκτά τα κορίτσια στην ομάδα των Λυκόπουλων από τον Αύγουστο του 2018, ενώ στους Scouts BSA από τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Με πληροφορίες από Guardian.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο