Home / Διεθνή / Ο Ντάισελμπλουμ συμφωνεί με το ΔΝΤ στην ανάγκη μείωσης συντάξεων

Ο Ντάισελμπλουμ συμφωνεί με το ΔΝΤ στην ανάγκη μείωσης συντάξεων

Αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Το κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πόσο βάρος θα σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, καταδεικνύοντας ότι οι δανειστές -κι όχι μόνο το ΔΝΤ- επιμένουν σε νέα μείωση των συντάξεων, καθώς και το γεγονός ότι σε θέματα Ασφαλιστικού και δημοσιονομικού κενού παραμένουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς.

Σύμφωνα με Τα Νέα, παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις και τις κυβερνητικές προσδοκίες για επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών από την ερχόμενη εβδομάδα, τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συνεχίζουν να αποτελούν τα κεφάλαια εκείνα στα οποία οι επί του παρόντος διαφορές καθυστερούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις προσδοκίες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως προκύπτει, δε, από τις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ, οι δανειστές δεν συμμερίζονται τα σενάρια κάλυψης μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού κενού από νέες αυξήσεις φόρων.

«Λύσεις που βασίζονται σε αύξηση της φορολόγησης θα έβλαπταν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Ντεϊσελμπλούμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το Συνταξιοδοτικό. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Σε περικοπές συντάξεων επιμένει άλλωστε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου προέβλεψε δύσκολες μέρες για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας», αν και διευκρινίζει πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Ταμείου αναφορικά με μια πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis