Home / Διάφορα / Ο κυκλικός διάδρομος είναι το μέλλον των αεροδρομίων

Ο κυκλικός διάδρομος είναι το μέλλον των αεροδρομίων

Τέλος στις καθυστερήσεις των αεροπλάνων ετοιμάζεται να βάλει ένας Ολλανδός επιστήμονας με τον κυκλικό διάδρομο, που επιτρέπει στα αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

shfsgfsg3

Η πρωτότυπη ιδέα του Henk Hesselink αποτελείται από έναν κυκλικό διάδρομο διαμέτρου 3,5 χιλιομέτρων που περιβάλλει το τερματικό κτίριο και λόγω του σχήματός του, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά ανεξάρτητα από τις συνθήκες των ανέμων.

shfsgfsg4

Ο εμπνευστής του «ατέλειωτου διαδρόμου» συνεργάζεται με το αεροδιαστημικό κέντρο της Ολλανδίας για την δημιουργία του, ενώ όπως υποστηρίζει θα είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον λόγω της λιγότερης κατανάλωσης καυσίμων.

shfsgfsg5

Τα αεροπλάνα θα μπορούν να πετάξουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση, δίνοντας στον χειριστή μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το πού να πετάξει, ενώ επιτρέπει να απογειώνονται μέχρι και τρία αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

Το εγχείρημα επιχειρεί να συμβάλλει και στη διαχείριση των συνθηκών της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό καθώς ο τομέας των αεροδρομίων διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε 15 χρόνια.

shfsgfsg6
Το σχέδιο του «ατέλειωτου διαδρόμου» σε μερικά από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης

shfsgfsg7

About Andreas Chondros