Home / Πολιτισμός / «Ο Δον Κιχώτης των φαναριών» από το Πάντειο πανεπιστήμιο στον κιν/φο Τριανόν

«Ο Δον Κιχώτης των φαναριών» από το Πάντειο πανεπιστήμιο στον κιν/φο Τριανόν

Η περιπλάνηση, η ουτοπία και η εξέγερση, έτσι όπως συνυπάρχουν και συναντώνται μέσα σε δύο εμβληματικά πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου, τον Δον Κιχώτη και τον Τσε Γκεβάρα, αποτελούν τον πυρήνα της παράστασης «Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών» που ανεβαίνει στις 17, 18 και 19 Ιουλίου στο κινηματοθέατρο Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος, από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.

Από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ού αιώνα, ο Τσε Γκεβάρα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκατομμύρια θαυμαστών του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2016 τετρακόσια χρόνια. Ο Τσε κουβαλούσε πάντα στο πολεμικό του σακίδιο ένα αντίτυπο του θρυλικού έργου και τόσο στα προσωπικά όσο και στα πολιτικά του κείμενα ταυτιζόταν με τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής». Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό καταστεί παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε μια πρωτότυπη παράσταση, τη θεατρική εκδοχή αυτής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης σχέσης. Το κείμενο του Δον Κιχώτη, τα ημερολόγια και οι βιογραφίες του Τσε, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, συνδυάζονται με τον χορό και την κιθάρα του ισπανικού φλαμένκο, καθώς και με την ελληνική τέχνη του θεάτρου σκιών, δραματοποιώντας από διαφορετικούς αλλά συγκλίνοντες δρόμους τα μεγάλα θέματα της περιπλάνησης, της ουτοπίας και της εξέγερσης.

About totritomati