Home / Ειδήσεις / Ο «αμαρτωλός» γαμπρός του Ερντογάν, το σκάνδαλο FinCEN και το μαύρο χρήμα

Ο «αμαρτωλός» γαμπρός του Ερντογάν, το σκάνδαλο FinCEN και το μαύρο χρήμα

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν από μικρός υπερβολικά φιλόδοξος με απόλυτα στρατηγική σκέψη. Ο γάμος του με την Έσρα Ερντογάν το 2004 γνώριζε πολύ καλά ότι τον κρατάει γερά στο άρμα της εξουσίας του πανίσχυρου Τούρκου ηγέτη.

Δείχνει με κάθε τρόπο την αφοσίωση του, παρουσιάζοντας μία Τουρκία μακριά από την πραγματικότητα.

«Η Τουρκία δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν που ήταν πριν από 10 χρόνια.Είναι πιο δημοκρατική, πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη».

Παρέκαμψε τους φυσικούς διαδόχους και γιούς του Τούρκου προέδρου, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Κονσιλιέρι», ορολογία από την κινηματογραφική τριλογία του Νονού, η οποία περιγράφει τον έμπιστο, εκπρόσωπο και δεξί χέρι του αρχηγού της Σικελικής μαφίας.

Το σκάνδαλο FinCEN και το μαύρο χρήμα

Σε ηλικία 26 χρονών, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος στο διεθνή επιχειρηματικό όμιλο,της Aktif Bank στον οποίο διατήρησε την κραταιά θέση μέχρι το 2011. Τα FinCEN Files φέρνουν στο φως μία σειρά «ύποπτων δοσοληψιών».

Η έρευνα φέρεται να ακολουθεί τα ίχνη μαύρου χρήματος, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, το οποίο και ξέπλυνε η Aktif Bank, διοχετεύοντάς το στην εγχώρια αγορά.

Αυτά τα έγγραφα περιέχουν τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά των τραπεζών.Τις υποψίες που έχουν οι τράπεζες για τα πιο πλούσιους πελάτες τους.Και δείχνει πως το σύστημα απέτυχε να σταματήσει τους εγκληματίες να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα.

Η τράπεζα φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομ. δολαρίων (77,3 εκατομ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ. Κάποια από τα εν λόγω ποσά διακινήθηκαν προς την βιομηχανία της πορνογραφίας και του λαθρεμπορίου χρυσού.

Οι νέες αποκαλύψεις φαίνεται και να επιβεβαιώνουν τα όσα είχε δηλώσει στις αμερικανικές αρχές ο Ρέζα Ζαράμπ, ο τούρκος λαθρέμπορος χρυσού που είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2016 από το FBI στο Μαϊάμι.

«Ο Ζέραμπ μπορεί να δώσει έγγραφα και ενδείξεις που μπορούν να ανατινάξουν την έρευνα και πολύ πιθανόν και αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο της υπόθεσης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία πιθανή ποινική έρευνα εναντίον του Τούρκου προέδρου».

Παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά του Ιράν, η τράπεζα φαίνεται ότι απέφερε στον Ερντογάν και άλλους τούρκους πολιτικούς έως και 800 εκατ. δολάρια. Στοιχεία για τις παράνομες συναλλαγές στις οποίες εμπλέκεται ο γαμπρός είχε αποκαλύψει στο βιβλίο του και ο Τζον Μπόλτον.

Ο διάδοχος του τουρκικού θρόνου

Για όσους γνωρίζουν είναι θέμα χρόνου να λάβει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Ο Ερντογάν είναι που καλλιεργεί τις φιλοδοξίες του, ενισχύοντας την οικογενειοκρατία στην κληρονομική διαδοχή του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή όμως βουλιάζει στα σκάνδαλα καθώς παλαιότερα τον εμπλέκουν συγκαταλέγεται στα Malta Files, τα οποία εμπεριέχουν φακέλους διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Την θέση του επιβαρύνει και η τουρκική οικονομία, η οποία καταποντίζεται και λόγω κοροναϊού. Μέχρι στιγμής, απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη του σουλτάνου.

Όμως, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να τον σώσει από το τσουνάμι που έρχεται.

Πηγή

About ingr