Home / Προτεινόμενα / Ουκρανία: Διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή

Διεθνή αναταραχή έχει προκαλέσει η έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία από τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Σύσσωμες οι ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες καταδικάζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας, ενώ συντάσσονται υπέρ της Ουκρανίας, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Γερμανία: Αδίστακτη η ενέργεια του Πούτιν
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.
«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

“This is a terrible day for Ukraine and a dark day for Europe.”
German Chancellor Olaf Scholz says “Germany condemns this reckless act by President Putin in the strongest possible terms.” https://t.co/qS3ERmuvoG pic.twitter.com/IHiEMnrCWi
— ABC News (@ABC) February 24, 2022

 
«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του.
«Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.
Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».
Μακρόν: Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών
«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».
«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.
Βρετανία: Συνεδρίαση του συμβουλίου COBRA
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του COBRA στις 07:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η απάντηση στις φρικτές επιθέσεις στην Ουκρανία σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Καταδίκη από Ιταλία και Ισπανία 
Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη» και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.
Η Πορτογαλία ζητά άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ογκούστο Σάντος Σίλβα, ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

The military operation launched this morning by Russia on Ukraine’s territory is an unjustified aggression and a gross violation of international law, which we condemn and which must cease immediately.
— N Estrangeiros PT (@nestrangeiro_pt) February 24, 2022

 
Δανία, Νορβηγία και Σουηδία έκλεισαν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επεσήμανε ότι έκλεισε την πρεσβεία της χώρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του σήμερα, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Στο μεταξύ, η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό που παρέμενε στην πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο στην πόλη Λβιβ, όπως δήλωσε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
«Όλο το διπλωματικό προσωπικό μεταφέρθηκε στη Λβιβ χθες το βράδυ», σημείωσε. «Η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί από εκεί».

I condemn in the strongest possible terms Russia’s ongoing invasion of Ukraine. Swedish citizens in Ukraine urged to take maximum security precautions. All diplomatic staff relocated to Lviv late last night, Embassy continues to operate from there.
— Ann Linde (@AnnLinde) February 24, 2022

 
Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.
«Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.
Σλοβακία: Είμαστε έτοιμοι
«Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.
«Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι», έγραψε.

I #condemn in strongest possible terms the launch of large-scale attack of #Russia on #Ukraine and its men & women. Times when #democratic world wants to live in #peace, #Russia wants #war. We are ready & will act united. I stand behind @ZelenskyyUa @Denys_Shmyhal. 🇸🇰 is with 🇺🇦
— Eduard Heger (@eduardheger) February 24, 2022

Καταδικάζει και η Ιαπωνία
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας.
Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Ξεκίνησε η ρωσική επίθεση – Εκρήξεις σε αρκετές πόλεις
Ουκρανία: Σε οκτώ προσώρας τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους
Ε.Ε.: Εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview