Home / Προτεινόμενα / Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων του ευρώ με πιέσεις από Ιαπωνία

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων του ευρώ με πιέσεις από Ιαπωνία

Αύξηση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, αντανακλώντας την εξασθένηση της ιαπωνικής αγοράς, όπου οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε υψηλό επταετίας μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να χαλαρώσει εν μέρει τους αυστηρούς ελέγχους στη διακύμανση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.        
Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διατήρησε μεν αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όμως διεύρυνε το πλαίσιο διακύμανσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων στις 50 μονάδες βάσης από τις 25 που ήταν έως τώρα. Οι μετοχές υποχώρησαν και το γιέν μαζί με τις ομολογιακές αποδόσεις σημείωσαν άλμα, καθότι η αγορά δεν περίμενε μία τέτοια κίνηση πριν από τον Απρίλιο, καθότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ολοκληρώνει τη θητεία του τέλη Μαρτίου.

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 13 μονάδες βάσης στην Ασία, παρασύροντας και τις αντίστοιχες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αυξάνεται 10,5 μονάδες βάσης, στο 2,30%. 
Οι γερμανικές αποδόσεις αυξάνονται επί πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις, με τη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων να καταγράφει την πιο παρατεταμένη περίοδο απωλειών από τον Αύγουστο. Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, παρότι ενίσχυσαν τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν είχαν μεγάλη επίδραση στην αγορά, καθώς αντισταθμίστηκαν από την κίνηση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης, στο 4,47%, ενώ στη διετία κινήθηκε στο 3,17% με αύξηση πέντε μονάδων βάσης. Στην ελληνική 10ετία έφθασε το 4,42%, αυξανόμενη 12 μονάδες βάσης, με το spread στις 215, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε κοντά στο 3,50%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 14 εκατ.ευρώ. 
Κατά 11 μονάδες βάσης αυξημένη και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς, που διαμορφώθηκε στο 3,40%. 
  moneyreview.gr
 
Διαβάστε επίσης:
Η «έκπληξη» της Ιαπωνίας πάγωσε τη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview