Home / Ειδήσεις / Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης

Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 6/11 το πρώτο βήμα της 2ης ψηφιακής μετάβασης, στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά), από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea. 

Η διαδικασία της μετάβασης εξελίχθηκε ομαλά και έχει ως επόμενο σταθμό, στις 20/11/2020, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, Ικαρία και Σάμος, καθώς και τα Δωδεκάνησα, με εξαίρεση το Καστελλόριζο που, για τεχνικούς λόγους, είναι προγραμματισμένο για την αμέσως επόμενη φάση (Κυκλάδες και Καστελλόριζο στις 11/12/2020).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μετάβαση, η οποία δεν απαιτεί την αγορά ή προσθήκη εξοπλισμού αλλά μόνον τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων, θα προχωρά σταδιακά  ανά γεωγραφική περιοχή, με στόχο την ολοκλήρωσή της στο σύνολο της χώρας στα τέλη  Σεπτεμβρίου του 2021, γεγονός που θα φέρει τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες, αποδεσμεύοντας ταυτόχρονα φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (5G).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ξεκινάει η 2η ψηφιακή μετάβαση. Τι σημαίνει;

Ότι τα κανάλια θα εκπέμπονται στις νέες – τελικές και διεθνώς κατοχυρωμένες  συχνότητες

Γιατί γίνεται αυτό;

Για να απελευθερωθεί χώρος στο φάσμα και να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη του 5G, 

Ποιος το αποφάσισε;

Η ΕΕ με οδηγία που εξέδωσε (και άρα είναι υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες). 

Που θα γίνει;

Θα γίνεται κάθε φορά σε συγκεκριμένες περιοχές και θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021.  Το πρώτο βήμα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης ολοκληρώθηκε στις 6/11/2020 στα νησιά Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά και ο επόμενος σταθμός είναι στις 20/11/2020 στην Ικαρία, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα (εξαιρείται το Καστελλόριζο). 

Τι πρέπει να κάνει ο τηλεθεατής;

Έναν απλό επανασυντονισμό του δέκτη του (αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση ανάλογα με το τι έχει ο καθένας) την ημέρα που θα γίνει η μετάβαση στην περιοχή του. 

Πως γίνεται ο επανασυντονισμός; Θα χρειαστώ τεχνικό;

Η διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται τεχνικό. Πάρε το τηλεκοντρόλ, πάτησε μενού,  επίλεξε εγκατάσταση ή ρυθμίσεις, αυτόματο συντονισμό και πάτησε ΟΚ.

 

Πρέπει να πάρουμε άλλο εξοπλισμό;

Όχι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή εξοπλισμού (ούτε τηλεόραση, ούτε κεραία, ούτε τίποτε). 

Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες ;

Απολύτως καμία.

Και πως θα το ξέρω εγώ πότε θα γίνει;

Η Digea  θα ενημερώνει εγκαίρως το τηλεοπτικό κοινό για κάθε νέα μετάβαση μέσω ανακοινώσεων, τηλεοπτικών σποτ και άλλων μέσων. Μπορείτε επίσης να ενημερώστε από την ιστοσελίδα digea.gr.

Ποια περιοχή θα ακολουθήσει;

Στις 11/12/2020 σε Κυκλάδες και Καστελλόριζο και 15/1/2021 σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί και τμήμα της Κομοτηνής.
Πότε θα γίνει στην Αθήνα; Τον Αύγουστο του 2021  
Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ την τηλεόρασή μου; Όχι. Η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.

Μαύρη οθόνη μετά από επανασυντονισμό:

Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.

Πώς αλλάζω τη σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λαμβάνω:

Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την προτίμησή του. Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης. Αν o τηλεθεατής επιθυμεί να αλλάξει τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επεξεργασία καναλιών ή κάποια αντίστοιχη επιλογή. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνεται οι τηλεθεατές να συμβουλευτούν τις οδηγίες χρήσης της συσκευής τους. 
 

 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr