Home / Ειδήσεις / Οι Rolling Stones στην Κούβα και η τέχνη της γαστρονομίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οι Rolling Stones στην Κούβα και η τέχνη της γαστρονομίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οι Rolling Stones κλέβουν την παράσταση στο ντοκιμαντέρ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ! Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική» του Πολ Ντάγκντεϊλ.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ, ρυθμικά και συναρπαστικά, ανοίγει η αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

Στην ταινία, οι Rolling Stones περιοδεύουν στη Λατινική Αμερική, επισκέπτονται για πρώτη φορά την Κούβα και ροκάρουν μια ολόκληρη ήπειρο, παρασύροντας το κοινό σε μια ξέφρενη γιορτή γεμάτη μουσική και παλμό, όπως ακριβώς και το πρόγραμμα του φετινού φετιβάλ που θα πραγματοποιηθεί έως και τις 12 του μήνα.

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα επίσημα trailers της διοργάνωσης σκηνοθέτησε ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος

Διαγωνιστικό τμήμα 
Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιερώνει Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα με 12 ταινίες -τρεις εκ των οποίων ελληνικές- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης) και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ).

Διεθνές πρόγραμμα 
Ανακαλύπτουμε όσα μας ενώνουν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από ντοκιμαντέρ που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μνήμη και την Ιστορία, το Περιβάλλον, τη Μουσική, ιστορίες από όλο τον κόσμο (Καλειδοσκόπιο) και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids).

Αφιερώματα και μετακλίσεις 

  • Το Φεστιβά υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τον ασυμβίβαστο, ουκρανικής καταγωγής ρώσο ντοκιμαντερίστα Βιτάλι Μάνσκι.
  • Θυμόμαστε το έργο του βρετανού διανοούμενου και καλλιτέχνη Τζον Μπέρτζερ (1926-2017).
  • Ανακαλύπτουμε δυο πρωτοπόρους της εικόνας: τους Ιταλούς κινηματογραφιστές Γιέρβαντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι, σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης έκθεση Documenta 14.
  • Ακούμε τη φωνή όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η κουλτούρα του φαγητού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ 

Food vs. Food: Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, ένας πρωτότυπος γαστρονομικός διαγωνισμός με έμπνευση από την μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης και μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σινεμά: Ο μαγικός κόσμος της έβδομης τέχνης με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε προσωπικότητες, ρεύματα και αξέχαστες στιγμές της.

Film Forward: Πρωτοποριακές κινηματογραφικές προτάσεις και 16 μικρού μήκους πειραματικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν.

Carte blanche

Ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1999 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διηύθυνε από τότε έως το 2016, παίρνει carte blanche στο 19ο ΦΝΘ και επιλέγει 10 ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσουμε.

Αγορά 

Το πάντα δραστήριο κομμάτι του ΦΝΘ, τόπος συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο, προτείνει:
Τα Docs in Progress, 12 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
Τα Market Talks, με πρακτικές συμβουλές στους ντοκιμαντερίστες
Το καθιερωμένο ραντεβού Docs In Thessaloniki / Pitching Forum 2017 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN.
Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, απονέμει το βραβείο Doc on Air που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Το βραβείο δίνεται στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN από επιτροπή του EDN.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 3-12 Μαρτίου

Πηγή: iefimerida.gr

About Andreas Chondros