Home / BUSINESS & FINANCE / Οι 28.000 «στόχοι» της εφορίας για το 2023 και τα πρόστιμα για τις «σιωπηλές» ταμειακές

Οι 28.000 «στόχοι» της εφορίας για το 2023 και τα πρόστιμα για τις «σιωπηλές» ταμειακές

«Το έτος 2023 θα διενεργηθούν 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Πέραν 25.500 ελέγχων, το 2023 θα διενεργηθούν και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου».
Ως ανεξάρτητη αρχή, η ΑΑΔΕ δεν κοιτά το αν το 2023 θα είναι έτος μιας ή και πολλών εκλογικών αναμετρήσεων και καθορίζει από τώρα το ελεγκτικό της πρόγραμμα για το επόμενο έτος.  Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ανεβάζει τον αριθμό των ελέγχων στους 28.000 αν συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις κεφαλαίου ενώ, όπως προκύπτει, το βάρος θα πέσει και πάλι στην αντιμετώπιση του κινδύνου της παραγραφής.

Το ίδιο… έργο ζούμε και αυτές τις ημέρες. Εν όψει της παραγραφής δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στις 31/12 οι φορολογικές αρχές πατάνε… γκάζι στην αποστολή πράξεων επιβολής πρόσθετων φόρων και προστίμων πέραν της κοινοποίησης φύλλων ελέγχου. Οι πράξεις κοινοποιούνται μέσω e-mail και ο στόχος είναι με την… υπενθύμιση οικονομικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος να παγώσει η παραγραφή.
Ουσιαστικά οι πράξεις αφορούν ενοικιαστές που δεν δήλωσαν μισθώματα, συνταξιούχους και μισθωτούς που δεν εμφάνισαν (σωστά ή καθόλου) αναδρομικές αποδοχές, επαγγελματίες με εκκρεμότητες από συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ή δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

Αυξημένη πίεση και για τους περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες με τις ταμειακές μηχανές. Παρά τις πιέσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έδωσε περισσότερο χρόνο και από σήμερα μπορούν να επιβάλλονται τα πρόστιμα για την μη ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων της ταμειακής μέσω της εφαρμογής e-send. Τα πρόστιμα ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στα 250 ευρώ ενώ προβλέπεται ακόμη και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. 
Διαβάστε επίσης: 
ΑΑΔΕ: Σχεδιάζει 15.500 στοχευμένους ελέγχους μέσα στο 2023
Ποιες γονικές παροχές – δωρεές μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ
Φοροδιαφυγή: 95.000 μάτια στο κυνήγι των αποδείξεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview