Home / Διασκέδαση / Οι ταινίες της εβδομάδας: Από την Κίνα στο Αφγανιστάν

Οι ταινίες της εβδομάδας: Από την Κίνα στο Αφγανιστάν

Ένα κινέζικο μελόδραμα sci-fi, ένα αντιπολεμικό δράμα από τη Δανία, μία βρετανική κωμωδία, η επιστροφή του Πο και μία υπόθεση εξαφάνισης ανηλίκου που φέρνει στο προσκήνιο της ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας. Ξεχωρίζει το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Krigen (Η Απόφαση).

Η Απόφαση (A War)

Ο Δανός αξιωματικός Κλάους Πίτερσεν βρίσκεται με τη μονάδα του στο Αφγανιστάν, όπου καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει αρκετούς κινδύνους. Την ίδια στιγμή, πίσω στην πατρίδα του, η σύζυγός του Μαρία καλείται να αντιμετωπίσει τον δικό της Γολγοθά, έχοντας να μεγαλώσει μόνη της τρία παιδιά. Η δράση κινείται ανάμεσα σε Δανία και Αφγανιστάν. Μετά το «Πειρατεία στον Ωκεανό», ο Τομπάιας Λίντχολμ, σεναριογράφος του Τόμας Βίντερμπεργκ κάνει μία ταινία για τις καθημερινές αποφάσεις που πρέπει κάποιος να λάβει σε έναν πόλεμο μακριά από την πατρίδα του. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που μένουν πίσω καλούνται και αυτοί να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Ο Λίντχομ το δείχνει έξυπνα αυτό με ένα στιβαρό σενάριο, ενώ ιδιαίτερα ώριμος ο Πίλου Άσμπεκ -ο οποίος έκανε την μετάβαση και στο Χόλιγουντ- διαθέτει την απαραίτητη θλίψη και σοβαρότητα που απαιτεί ο ρόλος του. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Πέρα από τα Βουνά



Στην Κίνα του 1999, δύο παιδικοί φίλοι, ο Λιανγκζί και ο Ζανγκ διεκδικούν την ίδια γυναίκα, την Τάο. Τα χρόνια περνούν και φτάνουμε στο 2014, όταν οι ζωές των τριών φίλων έχουν αλλάξει πολύ. Ο γιος της Τάο, Ντόλαρ, έρχεται να την επισκεφθεί και να γνωρίσει τη μητέρα του, με την οποία δεν ήταν ποτέ κοντά. Στην Αυστραλία του 2025, ο Ντόλαρ, αναζητεί τη δική του θέση στον κόσμο. Η νέα ταινία του Ζία Ζανγκέ (Ακίνητες Ζωές) αφορά το πώς η ζωή του ενός διαπλέκεται με τη ζωή του άλλου, πώς ο χρόνος κυλά φέρνοντας είτε ελπίδες, είτε απογοητεύσεις. Χρησιμοποιώντας στοιχεία μελοδράματος, αλλά και «επιστημονικής φαντασίας» (καθώς η Αυστραλία του 2025 είναι λίγο διαφορετική από τον σημερινό κόσμο), ο Ζία Ζανγκέ δημιουργεί στην ουσία ένα οικογενειακό έπος με αργούς ρυθμούς, αλλά ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Η Κυρία και το Φορτηγάκι

Η Μάγκι Σμιθ ερμηνεύει μία ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε σε ένα βρώμικο φορτηγάκι σε μία από τις καλύτερες γειτονιές του Λονδίνου. Ο θεατρικός συγγραφέας Άλαν Μπένετ την άφηνε να παρκάρει το φορτηγάκι της στον ιδιωτικό δρόμο του σπιτιού του. Η ταινία του Νίκολας Χάιτνερ (Η Τρέλα του Γεωργίου του Τρίτου) βασίζεται και πάλι σε θεατρικό του Μπένετ για αυτήν την πραγματική ιστορία. Η Μάγκι Σμιθ είναι απολαυστική δίνοντας μία κωμική νότα στον χαρακτήρα (που σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είχε η πραγματική κυρία Σέφερντ), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διχασμός του Άλαν Μπένετ – δημιουργού, με τον Άλαν Μπένετ που βιώνει την κατάληψη της ηλικιωμένης γυναίκας.

Kung Fu Panda 3

Στην τρίτη ταινία της σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων, ο Πο, ο πολεμιστής πάντα συναντά τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος τον καλεί στην πατρίδα των πάντα. Ο Πο δέχεται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά την αποστολή του, καθώς έχει να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο εχθρό. Η κατώτερη από τις τρεις ταινίες της σειράς παραμένει χαριτωμένη, αλλά η εξέλιξή της είναι μάλλον αναμενόμενη: ο Πο θα κληθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και να αναδειχθεί σε ηγέτη-πολεμιστή.

Μια Ανάσα

Η Έλενα είναι μία Ελληνίδα που μεταναστεύει στη Γερμανία, όπου εργάζεται ως νταντά της μικρής Λότε. Η Έλενα είναι έγκυος και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί και να το μεγαλώσει στη Γερμανία. Όταν η Λότε εξαφανίζεται ξαφνικά, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα οδηγήσει τη μητέρα της Λότε στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να βρει την κόρη της. Η ελληνογερμανική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Κρίστιαν Τσούμπερτ, φέρνει στο προσκήνιο τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, αναδεικνύοντας τις προκαταλήψεις που επικρατούν ορισμένες φορές μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Αν και το σενάριο μοιάζει σε αρκετές στιγμές μη αληθοφανές (με τις Αρχές να κρατούν αδιάφορη στάση) και τις ερμηνείες να είναι μάλλον αμήχανες, η ταινία αποτελεί ένα αξιοπρεπές δράμα, με την ερμηνεία της Γιόρντις Τρίμπελ να ξεχωρίζει.


Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι

Δαντέλα και νεκροζώντανοι; Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Σεθ Γκρέαμ Σμιθ που με τη σειρά του βασίζεται στο βιβλίο της Τζέιν Όστεν, «Περηφάνια και Προκατάληψη», έρχεται στις αίθουσες. Οι δαντέλες συναντούν τα μαχαίρια και οι ηρωίδες της ταινίας θα κληθούν εκτός από το να είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, να διαθέτουν και άλλες ικανότητες για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο ζόμπι…

Η Μεγάλη Διάσωση

Τον Φεβρουάριο του 1952 ένα τεράστιο κύμα κακοκαιρίας έπληξε την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέσσερις άνδρες της Ακτοφυλακής προσπαθούν να σώσουν δεκάδες ναυτικούς που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πετρελαιοφόρο που βυθίζεται. Η ταινία έχει ως πρωταγωνιστές τους Κρις Πάιν, Μπεν Φόστερ, Έρικ Μπάνα και Κέισι Άφλεκ.

Παράλληλα, στις αίθουσες θα προβληθεί «Η Περίπτωση του Οιδίποδα» του Ράινερ Σιμον, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

πηγή : in.gr

 

About Kostas Athanasoulis