Home / Οικονομία / Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κέρδη στην ενέργεια – Τι περιλαμβάνει το πόρισμα της ΡΑΕ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κέρδη στην ενέργεια – Τι περιλαμβάνει το πόρισμα της ΡΑΕ

Στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ τοποθετεί τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρική ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει καθοριστεί το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί με 90% για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, απ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια που έδωσαν οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος, γεγονός το οποίο όπως εκτιμάται θα διαμορφώσει το τελικό αποτελέσμα πιο κοντά στην περιοχή των 400 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το 80% των προαναφερόμενων ποσών από κέρδη αποδίδεται στη ΔΕΗ, λόγω του μερίδιου που έχει στην παραγωγή ενέργειας αλλά και της αξιοποίησης των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι και οι πιο φθηνές στην παραγωγή. Η ΔΕΗ, όμως, έχει προβεί και στις μεγαλύτερες εκπτώσεις, οπότε όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται τελικά το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί να είναι ακόμη μικρότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της ΡΑΕ περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως συνολικά οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας μετέφεραν με δύο τρόπους τα όποια οφέλη στους καταναλωτές: Πρώτον με τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος σε όσους είχαν να προλάβει να «κλειδώσουν» τέτοια συμβόλαια και δεύτερον με εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών όπως καταγράφηκαν σε λογαριασμούς που ήδη έχουν σταλεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ αναφέρει ότι οι εκπτώσεις πέρασαν και στην μέση τάση με συμβάσεις παρόχων προς επιχειρήσεις με τιμές κλειδωμένες για ένα και δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία για το 2022 έχουν συνολικό ύψος 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Τα βλέμματα στο πλαφόν
Το ζητούμενο πλέον είναι το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, με χρήση πλαφόν, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή θα είναι και η μόνιμη λύση για το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
«Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Επίσης από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού», είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την εξειδίκευση των μέτρων.
Όπως είχε πει ο ίδιος οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν. Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και αυτή την εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξουν θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ειδικά με το πλάνο διαχωρισμού της τιμής που θα δίνεται για την εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές ρεύματος.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Μέτρα για το ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις – Τον Ιούνιο οι αιτήσεις για τις επιστροφές
Μέτρα για το ρεύμα: Οι στόχοι και τα βασικά σημεία των νέων παρεμβάσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview