Home / Προτεινόμενα / Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street μειώνουν τα μπόνους κατά 30%

Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street μειώνουν τα μπόνους κατά 30%

Στη Wall Street, οι ζοφερές προβλέψεις για το τρέχον έτος ως προς τα μπόνους τραπεζιτών τελικά επαληθεύονται, καθώς η πτώση των συμφωνιών τερματίζει το «κυνήγι» του κλάδου για τα ταλέντα και οι εταιρείες ανακτούν το πάνω χέρι στον καθορισμό των αμοιβών.
Η JPMorgan, η Bank of America και η Citigroup εξετάζουν μείωση των μπόνους για τους επενδυτικούς τραπεζίτες τους έως και 30%, σύμφωνα με πηγές. Ορισμένες εταιρείες σχεδιάζουν να μην δώσουν καμία ανταμοιβή σε άτομα με χαμηλές επιδόσεις. Οι προτάσεις είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόκειται για τις πρώτες συνέπειες από την πτώση των εταιρικών συναλλαγών και των εκδόσεων νέων τίτλων εν μέσω της κάμψης της αγοράς το 2022. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 47% – μια τεράστια πτώση 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τους πρώτους εννέα μήνες. Στην Goldman Sachs Group, ακόμη και οι κορυφαίοι τραπεζίτες δεν έχουν «ανοσία» στις περικοπές των μπόνους.

Για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές, τα ετήσια μπόνους τους μπορεί να εκτείνονται σε εκατομμύρια δολάρια και είναι πολλαπλάσια του ετήσιου μισθού τους. Οι «ένοικοι» της Wall Street ξοδεύουν αυτά τα υπέρογκα μπόνους τους για να πληρώνουν για ιδιωτικά σχολεία, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και συνδρομές σε ιδιωτικά κλαμπ.
Περίπου ένα χρόνο πριν, οι εργοδότες εγκλωβίστηκαν σε έναν φαύλο «κυνήγι» για ταλέντα, με ορισμένες εταιρείες να εγκαταλείπουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απολύσεις καθώς αγωνίζονταν να διατηρήσουν επαρκές το προσωπικό. Οι απολύσεις ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγους μήνες και τώρα, με έναν αυξανόμενο αριθμό κατοίκων της Wall Street που είναι πρόσφατα άνεργοι, οι τράπεζες έχουν το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των μισθών. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες βιώσιμες επιλογές.

Ωστόσο, δεν είναι όλα «μαύρα». Οι traders στις αγορές εμπορευμάτων αλλά και τα υψηλά επιτόκια συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος στα 53,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλη τη Wall Street, στη δεύτερη καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί.
Προειδοποίηση Γκόρμαν
Η Goldman πρόκειται να έρθει σε ρήξη με τους ανταγωνιστές της μειώνοντας τα μπόνους για τους traders λιγότερο κατά διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με τις πηγές. Η εταιρεία βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση να περιορίσει τις αμοιβές αφού ξοδέψει περισσότερα από τα προβλεπόμενα για την επέκταση στην καταναλωτική τραπεζική. 
Πριν από τέσσερις μήνες, η Goldman ξεχώρισε επίσης όταν σηματοδότησε τα σχέδιά της να απολύσει τους εργαζομένους με χαμηλότερες επιδόσεις. Αλλά από τότε, οι Morgan Stanley, Citigroup και Barclays ακολούθησαν το παράδειγμά της.
Η Bank of America αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις, όμως η κοινή πρακτική των αξιολογήσεων για τα άτομα με χαμηλή απόδοση φαίνεται να επανέρχεται από το επόμενο έτος, όπως ανεφέρουν οι πηγές. «Ορισμένα άτομα θα αποχωρήσουν. Προβαίνουμε σε κάποιες συγκρατημένες περικοπές σε όλες τις δραστηριότητές μας. Στις περισσότερες επιχειρήσεις, γίνεται αυτό ακριβώς μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης», όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν.  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Η ΕΚΤ βάζει «φρένο» σε τραπεζικά μπόνους και μερίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview