Home / Ειδήσεις / Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ ο πρωθυπουργός – Πυρετώδεις ετοιμασίες για το Eurogroup

Με τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ να δίνουν τον αναπτυξιακό τόνο που επιζητά η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να ανοίξει την αυλαία των εργασιών για το πολύ σημαντικό έργο που εκλαμβάνεται από το Μαξίμου ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 οπότε και θα μεταβεί στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια, στις 12:45, θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι. Στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση και θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή των εγκαινίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP θα μετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία), των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.

Τελευταίες πινελιές στον κόφτη

Την ίδια ώρα ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «πυρετός» για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, με τη συζήτηση για το χρέος να παραμένει επί του παρόντος σε επίπεδο «οδικού χάρτη».

Ως εκ τούτου, τεχνικά κλιμάκια βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» για τον αυτόματο κόφτη δαπανών, με τη συμφωνία να έχει ουσιαστικά κλείσει και να απομένουν μονάχα λεπτομέρειες για την ιεράρχηση των κωδικών από όπου θα περικόπτονται δαπάνες εφόσον χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή. Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο «κόφτης» θα βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της κυβέρνησης και όχι των δανειστών, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως μετά και τη συμφωνία επαναλάμβαναν τη σιγουριά τους πως δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» και ότι αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας του καλοκαιριού, απορρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί «συμπληρωματικού μνημονίου».

Δεδομένου ότι το πολυνομοσχέδιο με τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, Αυτόματος κόφτης, πακέτο έμμεσων φόρων) θα κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, για να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει ατύπως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει τους βουλευτές για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Στο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα διαρροών κατά την ψηφοφορία των σκληρών μέτρων, καθώς η ψήφιση Ασφαλιστικού και Φορολογικού «επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μπετόν», όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «η προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας χαλυβδώνει την πολιτική βούληση των βουλευτών».

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Μαξίμου θέλει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τη στροφή στην κανονικότητα και τη διακυβέρνηση εκτός των μνημονιακών στεγανών. Ως εκ τούτου, όπως δόθηκαν και οι σχετικές εντολές στο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, η «τρόικα» του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει κιόλας την αξιολόγηση του έργου των υπουργών, προκειμένου μετά και τη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών στο Συνέδριο (αρχές Ιουλίου πιθανότατα), να έχει ο πρωθυπουργός όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σηκώνει στην ατζέντα τις «καυτές» συνομιλίες

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να συνεχίσει το πρέσινγκ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την αποκάλυψη των νέων διαλόγων γαλάζιων στελεχών με τους κατηγορούμενους για το κύκλωμα εκβιαστών. Τον τόνο αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για ποινικοποίηση των συνομιλιών καθαυτών, τονίζοντας ωστόσο ότι τα υπέρογκα τιμολόγια προς τα ίδια πρόσωπα και οι… προσβάσεις τους σε κομβικές θέσεις του Δημοσίου αλλά και του κρατικού και κομματικού μηχανισμού, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθιστούν απαραίτητες τις εξηγήσεις προς τους πολίτες. «Η Νέα Δημοκρατία περιμένει να δει πόσο θα σηκώσουμε το θέμα για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της» σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για τη «γαλάζια σιωπή», αποδίδοντας την επίθεση με αφορμή το δημοσίευμα για τον πρέσβη της Βενεζουέλας ως προπέτασμα καπνού για το σκάνδαλο με τις συνομιλίες.

Πάντως, αναφορικά με τις φήμες «καρατόμησης» στη Νέα Δημοκρατία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν το βράδυ της Δευτέρας πως «δεν είναι θέμα προσώπων» και πως «κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε απόδειξη ενοχής, εάν δεν συνοδευθεί από καθαρές εξηγήσεις».

Πηγή: newsbeast.gr

About Vassilis Batzis