Home / Προτεινόμενα / Οι απειλές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Οι 4 κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο

Οι απειλές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Οι 4 κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο

Πληθαίνουν και κλιμακώνονται οι απειλές που θα έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit. Από τη μία πλευρά η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ενώ από την άλλη η επικείμενη ύφεση θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με το EIU, τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα αισθητά σε τέσσερις τομείς: την ενέργεια, τα μέταλλα, τα χημικά και τα αυτοκίνητα. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αναμένεται ότι η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η κατασκευή νέων ενεργειακών υποδομών θα δημιουργήσει μομέντουμ για πρότζεκτ υδρογόνου. Σημειώνεται όμως ότι αφενός τα προγράμματα αυτά απέχουν ακόμη αρκετά χρόνια, αφετέρου απαιτούν τεράστιες αρχικές επενδύσεις.

Στο πεδίο των μετάλλων, το EIU «βλέπει» ότι τα πρωτοφανή ενεργειακά κόστη, τα οποία αναμένει να συνεχιστούν για ολόκληρο το έτος και παραπέρα, θα συρρικνώσουν την κερδοφορία των μεταλλουργείων και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να κλείσει ένας μεγάλος αριθμός αυτών.
Μεγάλη θα είναι η επίπτωση και στον τομέα των χημικών, αφού αντίστοιχα και με τα μέταλλα πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενεργοβόρα βιομηχανία. Εξ ου και το EIU αναμένει «λουκέτα» και σε αυτόν τον τομέα. Ως αποτέλεσμα η Ευρώπη ενδέχεται να χάσει το παγκόσμιο μερίδιο από τη βιομηχανία χημικών, από το οποίο πρόκειται να επωφεληθεί η Κίνα.

Τέλος, στον τομέα των αυτοκινήτων, το EIU αναλύει ότι ναι μεν πρόκειται για λιγότερο ενεργοβόρο κλάδο και βρίσκεται ήδη σε επιβράδυνση, αλλά αποτελεί το 7% της οικονομίας της Ε.Ε. και στηρίζει σε σημαντικό βαθμό τα δίκτυα των εφοδιαστικών αλυσίδων στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, αναμένεται οι αυτοκινητοβιομηχανίες να διοχετεύσουν μέρος της παραγωγής στις χώρες της Μεσογείου, όπου υπάρχουν σταθμοί LNG και συνεπώς τα κόστη περιορίζονται.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2075 – Οι νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη
Νέο manhattan project, παραίτηση Μακρόν, αντι-Brexit: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023
Goldman Sachs: Έχει τελειώσει η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview