Home / Κόσμος / ΟΗΕ: Η Συρία αγνοεί συστηματικά τις αιτήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια

ΟΗΕ: Η Συρία αγνοεί συστηματικά τις αιτήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια

Η συριακή κυβέρνηση αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε 4,6 εκατομμύρια Σύρων και μόνο 620.000 έλαβαν τη βοήθεια, κατήγγειλε ο αρμόδιος συντονιστής του ΟΗΕ.

Ο Στίβεν Ο’Μπράιαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μέσα στο 2015 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια από κοινού με άλλες οργανώσεις για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% των μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας.

Ακόμη ένα 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν από την συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν ενώ ένα 3% αναστάλθηκε από τον ΟΗΕ λόγω ανασφάλειας. Για το 75% των αιτήσεων δεν υπήρξε καν επίσημη απάντηση από τις αρχές.

«Αυτού του είδους η απραξία είναι απαράδεκτη», είπε ο Ο’Μπράιαν. «Ο αντίκτυπος στο έδαφος είναι μετρήσιμος – το 2013, ήρθαμε σε επαφή με περίπου 2,9 εκατομμύρια ατόμων μέσω του μηχανισμού αυτοκινητοπομπών που γίνονται από κοινού με άλλες οργανώσεις, αλλά μόνο με 620.000 το 2015». Πρόσθεσε ότι όσο προχωράει ο πόλεμος και αλλάζουν οι γραμμές μάχης, τόσα περισσότερα άτομα χάνουν την πρόσβαση σε βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στη Συρία χρειάζονται βοήθεια.

«Θα το πω ξεκάθαρα: οι συνεχιζόμενες ταλαιπωρίες των ανθρώπων στη Συρία δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό αλλά είναι αποτυχία και των πλευρών (του πολέμου) και της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιτρέψει αυτόν τον πόλεμο να συνεχίσει για υπερβολικά πολύ καιρό», υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Ο’Μπράιαν.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305515/oie-i-suria-agnoei-sustimatika-tis-aitiseis-gia-anthropistiki-voitheia/#ixzz3yWE7jglY
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati