Home / Επιστήμη / Νόμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα προωθεί η Βρετανία

Νόμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα προωθεί η Βρετανία

Φιλόδοξος στόχος

Λονδίνο
Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα τροποποιηθεί ώστε να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας -αν και ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν η χώρα μπορεί καν να πετύχει τους υφιστάμενους στόχους.

Η σημερινή νομοθεσία στη Βρετανία προβλέπει ότι οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 80% έως το 2050. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τη διακομματική ομάδα βουλευτών που πίεσαν για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο να «μεταφέρει σε νόμο του κράτους τη δέσμευση του Παρισιού για μηδενικές καθαρές εκπομπές» είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων η υπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ.

Αναφερόταν στην συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι το Δεκέμβριο και δεσμεύει τη διεθνή κοινότητα για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Παρά τη φιλόδοξη νέα δέσμευσή της, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε λεπτομέρειες για την αλλαγή της νομοθεσίας, σχολιάζει το BBC.

Επισημαίνει εξάλλου μια αντίφαση ανάμεσα στις κυβερνητικές δεσμεύσεις και κάποιες πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, όπως η ακύρωση διαγωνισμού για την εφαρμογή τεχνολογίας κατακράτησης του άνθρακα σε ρυπογόνα εργοστάσια, η απειλή για μείωση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, και η μη εξασφάλιση νέων πυρηνικών σταθμών προκειμένου να επιτευχθεί το προβλεπόμενο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση του BBC, οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis