Home / Ειδήσεις / Νυχτερινή εμπλοκή στο EuroWorking Group

Νυχτερινή εμπλοκή στο EuroWorking Group

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EwG αργά το βράδυ. Παρά την πρόοδο παραμένει ανοιχτό το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.  Οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Στις 22 Μαίου που συνεδριάζει το Eurogroup, και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν την Πέμπτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

About Andreas Chondros