Home / Προτεινόμενα / Ντομπρόβσκις: Η Ε.Ε. έτοιμη να επιβάλει εξαγωγικούς ελέγχους στην Ρωσία εάν η κρίση επιδεινωθεί

Ντομπρόβσκις: Η Ε.Ε. έτοιμη να επιβάλει εξαγωγικούς ελέγχους στην Ρωσία εάν η κρίση επιδεινωθεί

Έτοιμη να επιβάλει δεύτερο πακέτο με κυρώσεις κατά της Ρωσίας εμφανίζεται η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και εξαγωγικών ελέγχων, σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα προχωρήσουν πέραν των Ουκρανικών εδαφών που ελέγχονται από Ρώσους αυτονομιστές, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 
Η Μόσχα έστειλε στρατό στα εδάφη αυτά την Τρίτη, με αποτέλεσμα η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Βρετανία να ανακοινώσουν σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και σε τράπεζες, πλήττοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε..

«Η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δημοκρατιών Ντόνετσκ και Λούγκανσκ. Εάν υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα της Ρωσίας εισβάλοντας στο Ουκρανικό έδαφος είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη στάση μας με περαιτέρω κυρώσεις», είπε ο Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Αφορά σε περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στον κλάδο του εμπορίου, για παράδειγμα εξαγωγικούς ελέγχους. Η Ε.Ε. επεξεργάζεται πακέτο κυρώσεων εδώ και αρκετές εβδομάδες, συνεπώς υπάρχει ο τρόπος να δράσουμε άμεσα και να λάβουμε περαιτέρω βήματα και θα πράξουμε αυτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε ακόμη ότι η διένεξη, οι κυρώσεις και το ενδεχόμενο ανταποδοτικών κυρώσεων από μέρους της Ρωσίας θα έχουν οικονομικές συνέπειες για την Ε.Ε.. «Το να προχωρήσουμε σε δυναμικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτό θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία της Ε.Ε. και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι΄αυτό», υπογράμμισε.
«Ομως, πρόκειται για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και ταυτόχρονα να επωμιστούμε και μέρος του οικονομικού κόστους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», συμπλήρωσε.     moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κυρώσεις κατά της εταιρείας του Nord Stream 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview