Home / Διεθνή / Νεκρός ο «έπαρχος» της ISIS στο ιρακινό Ανμπάρ

Νεκρός ο «έπαρχος» της ISIS στο ιρακινό Ανμπάρ

Επιδρομή στα δυτικά

Ουάσινγκτον
Το θάνατο του Αμπού Ουαχίμπ, στρατιωτικού «εμίρη» της τζιχαντιστικής ISIS στο Ανμπάρ του Ιράκ, κατά τη διάρκεια επιδρομής ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ουαχίμπι σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση του συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της οργάνωσης ενώ βρισκόταν σε όχημα κοντά στην πόλη Ρούτμπα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ είπε ότι η επίθεση στις 6 Μαίου κοντά στη πόλη Ρούτμπα, βαθιά στα εδάφη της ερήμου Άνμπαρ.

Ο Ουαχίμπ θεωρείτο πρώην μέλος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ο οποίος έχει εμφανιστεί σε βίντεο εκτέλεσης της ISIS και ήταν μεταξύ των ανερχόμενων στελεχών στην κορυφή της οργάνωσης. Ο Κουκ ανέφερε πως «τον θεωρούμε σημαντικό ηγέτη στην ηγεσία της ISIL γενικά, όχι μόνο στην περιφέρεια Άνμπαρ και η απομάκρυνσή του από το πεδίο μάχης θα είναι μεγάλο βήμα προόδου».

Μαζί του σκοτώθηκαν άλλα τρία στελέχη της ISIS που βρίσκονταν στο ίδιο όχημα. Ο Κουκ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ούτε ανέφερε εάν η επίθεση έγινε από πολεμικό αεροπλάνο ή μη επανδρωμένο σκάφος.

Ο θάνατος του Ουαχίμπ είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά από επιθέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους του ISIS σε Ιράκ και Συρία, όπου οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις παρά την εντατικοποιημένη επιχείρηση εναντίον τους της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014.

Πρόσφατα στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν ο Σουλεϊμάν Αμπντ Σαμπίμπ Αλ Τζαμπούρι, «μέλος του πολεμικού συμβουλίου» της οργάνωσης, ο Αμπντ Αρ Ράχμαν Μουσταφά Αλ Καντούλι (δεύτερος τη τάξει ηγέτης, γνωστός και ως Χατζί Ιμάμ) και ο Όμαρ Αλ Σισάνι, γνωστός ως «Ομάρ ο Τσετσένος» ο οποίος εκτελούσε χρέη «υπουργού Άμυνας». Τον Φεβρουάριο, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Νταούντ Αλ Μπάκαρ, γνωστό επίσης ως Αμπού Νταούντ, που θεωρείτο ειδικός σε χημικά όπλα.

«Από τις αρχές του 2015, έχουμε στοχοποιήσει και σκοτώσει περισσότερους από 40 υψηλά ιστάμενους διοργανωτές εξωτερικών επιθέσεων της ISIS. Έχουμε απαλείψει ηγέτες πυρήνων, βοηθούς δράσεων, διοργανωτές και στρατολόγους» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη.

Παρά τις πολλαπλές επιτυχίες της συμμαχίας ενάντια στο ISIS, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις-κλειδιά Ράκα στη Συρία και Μοσούλη στο Ιράκ, όπου δεν θεωρείται εύκολη η άμεση διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανάκτησή τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis