Κατεστραμμένες κινηματογραφικές αίθουσες, διακοπές προβολών, η αστυνομία παρούσα: σε αρκετούς κινηματογράφους στη Γερμανία και σε άλλες χώρες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες επεισόδια ενώ προβαλλόταν η ταινία «Creed III» η ένατη ταινία της επικής σειράς «Ρόκι».

Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok τα βίντεο με επεισόδια τραβούν την προσοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσσεν, στο δίκτυο κοινοποιούνται “προκλήσεις”, τα λεγόμενα challenge. Οι νέοι προτρέπουν ο ένας τον άλλον να διακόψουν την κινηματογραφική προβολή με τις ενέργειές τους και έτσι να τραβήξουν την προσοχή στο TikTok. Αλλά οι ειδικοί δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι πρόκειται για τάση.

Στο Έσσεν, το Αμβούργο και τη Βρέμη, η αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει, επειδή οι εργαζόμενοι στους κινηματογράφους δεν μπορούσαν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. «Οι θεατές σηκώθηκαν, σκαρφάλωσαν πάνω από τα καθίσματα κι άρχισαν να πετούν σνακ στην αίθουσα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Έσσεν. Οι περίπου 40 ταραχοποιοί συνέχισαν τα επεισόδια, αν και η προβολή είχε προ πολλού διακοπεί. Στο Αμβούργο, η αστυνομία κάνει λόγο για 60 ταραχοποιούς. Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να συλλάβουν κανέναν.

Το φαινόμενο δεν έπληξε μόνο τις μεγάλες πόλεις: «Το σινεμά μας ήταν σαν πεδίο μάχης γεμάτο σκουπίδια, διάσπαρτα ποπ κορν και χυμένα ποτά. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό», λέει ο Ράινχαρντ Μπέρενς από κινηματογράφο στο Κλέβε στον Κάτω Ρήνο. Σε ορισμένες γαλλικές πόλεις, η αστυνομία ανέφερε επίσης μαζικά επεισόδια κατά τη διάρκεια προβολής του «Creed III – Rocky’s Legacy».

Οι ειδικοί διαφωνούν για το φαινόμενο

Ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αστυνομία του Έσσεν βρήκαν στοιχεία “πρόκλησης” στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλά βίντεο με τα επεισόδια έχουν εμφανιστεί συγκεκριμένα στο TikTok. Άλλοι ειδικοί πάλι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Δεν πρόκειται για τυπική “πρόκληση” αφού το θέμα στερείται hashtag, λέει ο Μάρκους Μπόες, ειδικός στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Αμβούργου. «Χωρίς αυτά, ένα θέμα στο TikTok δεν διαδίδεται.»

Ο Ρόμπερτ ντε Λούμπομιρτς-Τρέτερ από τον δημόσιο φορέα ΜΜΕ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θεωρεί επίσης ότι η διάδοση στο διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, ο μηχανισμός του TikTok θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τάση. Στα σχόλια για τα κλιπ από τις αίθουσες των κινηματογράφων, υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός ρατσιστικών σχολίων που προκαλούν αντιδράσεις από άλλους χρήστες. «Αυτό διασφαλίζει την αλληλεπίδραση και επομένως την κυκλοφορία και προωθεί το θέμα στις οθόνες ακόμη περισσότερων χρηστών.» Λόγω αυτής της προβολής, το θέμα θα μπορούσε να συνεχίσει να κλιμακώνεται.

«Πολλοί χρήστες θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες προβολές, γιατί τότε θεωρείσαι κάποιος», εξηγεί ο ειδικός στα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποια στοιχεία των επεισοδίων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν μια επερχόμενη τάση. «Η καταστροφή, η εξέγερση εναντίον των ενηλίκων, η δοκιμή των κινδύνων και των ορίων – υπάρχουν πολλά που μπορούν να προσελκύσουν τους εφήβους».

Έλεγχοι στις εισόδους των κινηματογράφων

Οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων ελπίζουν ότι τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν ως εκεί τελικά. Ως πρώτη αντίδραση, η κινηματογραφική αλυσίδα Cineplex ανέπτυξε σεκιούριτι μπροστά από τις αίθουσες και διεξάγει ελέγχους ελέγχους στους εισερχόμενους. Μαχαίρια και άλλα μικρότερα όπλα είχαν ήδη εντοπιστεί, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Κιμ-Λούντολφ Κοχ στο WDR.

Ο Αντρέας Σίμον, ο οποίος διαχειρίζεται πολλούς κινηματογράφους στο Σάαρλαντ, έβγαλε προληπτικά την ταινία «Creed III» από το πρόγραμμα. Υπήρξαν επεισόδια κατά τη διάρκεια πολλών προβολών, ο ίδιος και η ομάδα του έπρεπε να διακόπτουν την ταινία ξανά και ξανά και οι αίθουσες στη συνέχεια έμοιαζαν με «χοιροστάσια», είπε στο ραδιόφωνο του Σάαρλαντ.

Πηγή: Deutsche Welle