Home / Ειδήσεις / ΝΔ: Λάθη στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ φέρνουν αναδρομικό χαράτσι στα «μπλοκάκια»

ΝΔ: Λάθη στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ φέρνουν αναδρομικό χαράτσι στα «μπλοκάκια»

Μετά το απίστευτο αλαλούμ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις για τα μπλοκάκια, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα λάθος, που θα οδηγήσει σε αναδρομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, επιπλέον γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.

Τη σχετική επισήμανση κάνουν οι  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης καταγγέλλοντας ότι τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017, δεν είναι πλήρη.

Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές υπέρ επικουρικής και εφάπαξ. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν για τον ίδιο μήνα να πληρώσουν και συμπληρωματικά ποσά, συνολικά έως 11%, συνεπεία της (εκούσιας ή ακούσιας) παράλειψής τους από τα ειδοποιητήρια.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν «Ανικανότητα ή σκοπιμότητα; Ο,τι κι αν ισχύει, θύματα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Από τις διπλές εισφορές, στα διπλά ειδοποιητήρια. Προκαλείται δηλαδή μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, καθώς κανείς δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τις εισφορές του μήνα.

Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους ασφαλισμένους και πρέπει άμεσα να απαντήσει:

  • Αν η καταβολή του ποσού που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, τους διασφαλίζει και την ασφαλιστική ενημερότητα, δεδομένου ότι λείπει η εισφορά της υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.
  • Αν η παράλειψη των ποσών από τα ειδοποιητήρια, ενέχει τον κίνδυνο αυτά να θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα και να αναζητηθούν εντόκως από τους ασφαλισμένους.

Τελικά, για άλλη μια φορά, οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν διπλά, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.»

 

About Andreas Chondros