Home / Επιχειρήσεις / Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ευκαιρίες και από τις ΑΠΕ «βλέπει» η ONEX 

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ευκαιρίες και από τις ΑΠΕ «βλέπει» η ONEX 

Σε περίπου οκτώ μήνες θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτες επισκευές πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εφόσον η τελική έγκριση του σχεδίου εξυγιάνσης δοθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο μέσα στην Άνοιξη, εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική συνάντηση ο κ. Ξενοκώστας δήλωσε μεταξύ άλλων πως τα Ναυπηγεία σε συνεργασία με την ιταλική Fincantieri διεκδικούν έργο από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά η λειτουργία τους δεν εξαρτώνται από τις αποφάσεις για τα πολεμικά πλοία. 

Σημείωσε ακόμη πως η νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνει μεταξύ άλλων και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τα Ναυπηγεία, όπως για παράδειγμα έργα κατασκευής βάσεων των πλωτών ανεμογεννητριών που απαιτούνται για τα offshore αιολικά πάρκα, τα οποία σχεδιάζονται στη χώρα μας αλλά και αλλού. 
«Μόνο για την Ελλάδα απαιτούνται με βάση τους στόχους 1000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες των 10 μεγαβάτ» ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας σημειώνοντας πως η μεταφορά αυτών των βάσεων από την Κίνα για παράδειγμα απαιτεί σημαντικό κόστος και περίπου 40 ημέρες, κάτι που σημαίνει απώλεια χρημάτων και χρόνου. 

Ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ δήλωσε ακόμη πως μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο που αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου ο όμιλος θα έχει δαπανήσει συνολικά περί τα 5 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμπεριλαμβανομένου του 1,2 εκατ. ευρώ που έχει κατευθυνθεί για την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων. 
Μιλώντας για τις συνεργασίες που έχουν συναφθεί στην κατεύθυνση αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε στην DFC, τον χρηματοδοτικό οργανισμού του αμερικανικού κράτους, που θα χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση με 102 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου δανείου το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων. 
Για την ιταλική Fincantieri ο ίδιος σημείωσε πως η συνεργασία αφορά  από μεταφορά τεχνογνωσίας μέχρι τη μετοχική συμμετοχή. Στον αμυντικό τομέα, πάντως, η ONEX στοχεύει να βελτιστοποιήσει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής των τορπιλακάτων και ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αναπτύξει και μια άλλη γραμμή παραγωγής μεγαλύτερων πλοίων, όπως για παράδειγμα κορβετών, με σκοπό και οι δύο γραμμές παραγωγής να διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές.
«Θα περιμένουμε για να δούμε τι σχέδια έχει το Πολεμικό Ναυτικό. Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα, θα κοιτάξουμε να γεμίσουμε τα ναυπηγεία μας με άλλα αμυντικά προγράμματα. Δεν εξαρτώνται τα ναυπηγεία από έναν πελάτη», σημείωσε ο κ. Ξενοκώστας υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία με τον ιταλικό όμιλος «δεν αρχίζει και τελειώνει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα».
moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview