Home / Διεθνή / Νέο τουρκική «σκούπα» για ISIS και κουρδικές ομάδες – απαγόρευση πορείας

Νέο τουρκική «σκούπα» για ISIS και κουρδικές ομάδες – απαγόρευση πορείας

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε για δεύτερη ημέρα σε δεκάδες συλλήψεις ανά την επικράτεια σε βάρος προσώπων με διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική ISIS αλλά και το PKK. Μεταξύ των εκατοντάδων που έχουν συλληφθεί από την Παρασκευή βρίσκεται και ύποπτος που θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος την ISIS στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν μεγάλη πορεία που θα γινόταν για το Σουρούτς -προηγούμενες κινητοποιήσεις είχαν καταλήξει σε επεισόδια και είχαν διαλυθεί στους καπνούς των δακρυγόνων.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου πως η «Πορεία Ειρήνης» που προγραμματιζόταν την Κυριακή απαγορεύτηκε καθώς κρίθηκε «πράξη πρόκλησης» αλλά υπάρχουν ανησυχίες και για… την κίνηση.

Η νέα επιχείρηση διεξήχθη κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα (στο νότο), το Ικόνιο (στην κεντρική χώρα) και την Μανίσα (βορειοδυτική Τουρκία), σύμφωνα με τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσων Dogan και Anadolu.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας είχε ήδη πραγματοποιήσει την Παρασκευή μεγάλη επιχείρηση εναντίον προσώπων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη του ΙΚ, του ΡΚΚ και της άκρας αριστεράς. Στην επιχείρηση μετείχαν χιλιάδες αστυνομικοί.

Κατά τις συλλήψεις της Παρασκευής, σύμφωνα με εφημερίδες όπως η Hurriyet, συνελήφθη και υψηλόβαθμο στέλεχος την ISIS στην Κωνσταντινούπολη: Πρόκειται για τον Χαλίς Μπαγιαντζούκ, που κατηγορείται ότι (με το ψευδώνυμο Αμπού Χανζάλα) ήταν συντονιστής τοπικού «πυρήνα» που, μεταξύ άλλων, στρατολογούσε και μαχητές.

Συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του, ενώ στο σπίτι τους βρέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το πρωί του Σαββάτου στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, 320 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων δεκάδες ξένοι υπήκοοι.

Οι συλλήψεις σημειώνονται την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των θέσεων της ISIS στη Συρία και στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στην ISIS την επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα συριακά σύνορα, στην οποία 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Έκτοτε, το PKK αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500014961#ref=latestarticles

About basilis progressive