Home / Ειδήσεις / Νέα χρονιά: Τι αλλάζει μετά την πανδημία του κορωνοϊού στον ψηφιακό κόσμο

Νέα χρονιά: Τι αλλάζει μετά την πανδημία του κορωνοϊού στον ψηφιακό κόσμο

Τον αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοιού στο “ψηφιακό γίγνεσθαι” και το πώς αυτό θα διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή πραγματεύεται σε νέο του άρθρο το Politico, κάνοντας λόγο για επαναδιαμόρφωση των κανόνων στο διαδίκτυο εξαιτίας του νέου κορωνοιού.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να υποβάλλονται σε καθεστώς lockdown, τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια θανάτους και τεράστια πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία,  η πανδημία του κορωνοιού παρομοιάζεται με ένα σκοτεινό σύννεφο που παραμένει πάνω από τον πλανήτη παρά τις πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας με την έναρξη των εμβολιασμών.

Ισχυρά πλήγματα δέχθηκε όμως και το διαδίκτυο αφού όπως επισημαίνει το άρθρο, ο  ψηφιακός κόσμος δεν παρουσίασε “ανοσία στον ιό”.

Καθώς οι πολίτες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα με το να δουλεύουν από το σπίτι, οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρθηκαν από το Facebook και την Amazon έγιναν οιονεί βοηθητικά προγράμματα που αξιοποιήθηκαν ευρύτατα και μια γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση αποτελεί πλέον βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια, όπως ίσχυε παλιότερα.

Ο κόσμος μυήθηκε στο Zoombombing. Η Google και η Apple υπερέβησαν, θα μπορούσε να λεχθεί. τις κυβερνήσεις για να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοιού πρέπει να παρακολουθούν την έκθεση των ανθρώπων στον ιό.

Οι νέες αυτές δυνατότητες των τεχνολογικών γιγάντων, όπως και χαρακτηρίζονται πλέον Google- Apple- Facebook κτλπ,  ήρθαν για να μείνουν και είναι απίθανο να μην υπάρχουν ακόμα κι όταν η πανδημία του κορωνοιού θα είναι μια μακρινή ανάμνηση για την ανθρωπότητα.

Και όσο η δύναμη των τεχνολογικών κολλοσών ενισχύεται μέρα με την ημέρα, παραδόξως όπως σημειώνει το politico αυξάνεται όπως ποτέ άλλοτε και ο σκεπτικισμός προς τη βιομηχανία αυτή και τη θέση της στον κόσμο.

Ενδεικτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με την Ευρώπη στο αντιμονοπωλιακό μέτωπο, με ομοσπονδιακούς και κρατικούς αξιωματούχους να καταθέτουν πολλές αγωγές εναντίον της φερόμενης κακής συμπεριφοράς της Google και του Facebook. Οι εταιρείες αρνούνται οποιαδήποτε παραβίαση.

Η διασπορά των Fake News – σε κάθε έκφανση της, από τη θεωρία συνωμοσίας του QAnon έως την πανδημία και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – , παρά τις ενέργειες των κοινωνικών μέσων για προστασία και ενημέρωση των χρηστών τους, δεν μπόρεσε να περιοριστεί ικανοποητικά , δίνοντας όπως αναφέρει το άρθρο, άρωμα Τζορτζ Όργουελ και 1984 στις ημέρες που πέρασαν.

Η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να είναι η πρωτοπόρος στην διαμόρφωση των ψηδιακών κανόνων στη Δύση, δημοσίευσε μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση του διαδικτυακού ανταγωνισμού και την καταπολέμηση επιβλαβούς ψηφιακού υλικού, φλερτάροντας επίσης με προστατευτισμό και νέους φόρους που στοχεύουν στη Silicon Valley, η οποία μπορεί να δούμε να ενισχύει τους ήδη πολύ δυνατούς παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς.

Με την πανδημία να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των μη εχόντων και των προνομιούχων. Οι τεχνολογικοί κολλοσοί εδραίωσαν περισσότερο την επιβολή ελέγχου στην ψηφιακή βιομηχανία, με την οικονομική του ανάπτυξη και την πραγματική επιρροή τους να φαίνεται να αυξάνεται εν μέσω ανερχόμενων μεγεθών στην ανεργία το τελευταίο διάστημα.

Η παραπληροφόρηση ήταν ήδη μέρος της καθημερινής ζωής όλων. Αλλά η κρίση του COVID-19 μετέτρεψε αυτή την τάση σε “θανατηφόρο ιό”.

Τα διαδικτυακά ψεύδη δεν κατευθύνονται πλέον κυρίως στις εκλογές και σε άλλα γεγονότα “υψηλού προφίλ”.

Αντ ‘αυτού, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη ζωή ή στο θάνατο, ιδίως καθώς οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια κοροναϊού. Γεγονός είναι εξάλλου η ύπαρξη ομάδων αρνητών σε αυτό – ακόμα κι αν έχει αποδειχθεί ότι είναι 100% ασφαλές.

Τα φαινόμενα παραπληροφόρησης για το εμβόλιο θα κυριαρχήσουν στις διαδικτυακές συνομιλίες, συνδυάζοντας θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων, αντικυβερνητικές ρητορικές και πιο ακραίες κινήσεις όπως το QAnon σε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που οι εταιρείες κοινωνικών μέσων θα βρουν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξουδετερώσουν.

Πηγή: Politico

Πηγή

About skaigr