Home / Ειδήσεις / Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα: Κλείνουν τα σύνορα σε Κρυσταλλοπηγή- Rapid test σε όσους εισέρχονται

Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα: Κλείνουν τα σύνορα σε Κρυσταλλοπηγή- Rapid test σε όσους εισέρχονται

Σε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή και εντατικοποίηση των ελέχων στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Από αύριο στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Δεδομένου ότι ο δείκτης θετικότητας στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά το lockdown, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δείχνουν χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις όσο και στους χώρους εργασίας. 

«Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, επισήμανε ότι «αν έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτιου, τότε θα πάμε με βάση τον ανακοινωθέντα σχεδιασμό». 

Έκανε δε έκκληση για τήρηση των μέτρων για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς.Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη – εάν χρειαστεί-  κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους. «Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr