Home / Ειδήσεις / Νέα μέτρα δείχνει η έκθεση του ΔΝΤ

Νέα μέτρα δείχνει η έκθεση του ΔΝΤ

Στις 6 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον για την Ελλάδα

Οι κρίσιμες 21 μέρες που θα κρίνουν τα πάντα στην Οικονομία – Μνημόνιο Σόιμπλε το εναλλακτικό σενάριο – Το EuroWorking Group στις 9 του μηνός θα κρίνει αν υπάρχει ελπίδα συμφωνίας

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για κυβέρνηση και δανειστές, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για το καθοριστικό «μπρα-ντε-φερ» για τα μέτρα που θα δεχτεί να λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Στην κυβέρνηση προεξοφλούν ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και περιμένουν αυτό να αποτυπωθεί στην συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα. Ποντάρουν στην αλλαγή Τραμπ θεωρώντας πως το Ταμείο θα πάρει εντολή να αποσυρθεί από την Ευρώπη. Σχεδόν πανηγυρίζουν κιόλας επειδή, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί και παρά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, το Ταμείο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, ακόμα και αν παράγονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ωστόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την κυβέρνηση «να προσέχει τι εύχεται» γιατί αν η εκτίμηση αυτή δικαιωθεί και το ΔΝΤ αποσυρθεί, ελοχεύει ο κίνδυνος για νέο Πρόγραμμα (δια χειρός Σόιμπλε όμως) ή… και να μην υπάρχει καν πρόγραμμα διάσωσης!

Τα σενάρια αυτά θα συζητηθούν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο Euro Working Group που θα πρετοιμάσει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Στην πράξη, αν και το ΔΝΤ πιέζει ήδη -μέσω διαρροών των εκθέσεών του για την Ελλάδα- τους Ευρωπαίους εταίρους για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, προτείνει «πετσόκομα» συντάξεων και αφορολογήτου, είτε δοθεί η ελάφρυνση είτε όχι, αλλά και είτε παραμείνει το ίδιο είτε όχι!

Το Ταμείο κατηγορεί μάλιστα την ΕΕ ότι «σπρώχνει» πολιτικά την Ελλάδα με μέτρα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα, διακηρύσσοντας πως δεν θα παρασυρθεί. «Αδειάζει»  δηλαδή έτσι την Κομισιόν και την γαλλική διπλωματία που στηρίζουν σταθερά την  χώρα μας, δίνοντας την σκυτάλη στο Βερολίνο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους για το ελληνικό ζήτημα: Να πιέζει με συνεχή Μνημόνια για έλεγχο της χώρας ή για οικειοθελή έξοδό της από την Ευρώπη.

Εμμέσως και η Αθήνα προειδοποιεί ακόμα και για νέο δημοψήφισμα, καθώς ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ότι οι πιέσεις που δέχτηκε είναι εκτός της «ευρωπαϊκής κουλτούρας». Δείχνει δηλαδή ότι μπορεί να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους ότι δεν σκέφτονται ευρωπαϊκά και να αντιστρέψει το δίλημμα αν θέλει η χώρα μας την περισσότερη ή λιγότερη «Ευρώπη».

Η καθυστέρηση όμως από μόνη της δεν ευνοεί την προστασία μισθών και συντάξεων, εφόσον η παράταση της αβεβαιότητος οδηγεί σε τέλμα αντί σε ανάπτυξη την ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια, αν ως τις 9 Μαρτίου δεν έχει αποφασίσει η ΕΚΤ την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, τότε ούτε έκδοση ομολόγου ούτε ανάκαμψη  εντός του 2017 φαίνεται να μπορούν να υπάρξουν. Και τότε ίσως ενεργοποιηθεί το σενάριο του απόλυτου «χάους» (το οποίο περιγράφει και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή) οδηγώντας σε οικονομική αλλά και πολιτική αποσταθεροποίηση τη χώρα.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis