Home / Ειδήσεις / Νέα απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων- Τι προβλέπει, ποιες δίκες θα γίνονται

Νέα απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων- Τι προβλέπει, ποιες δίκες θα γίνονται

Της Ιωάννας Μάνδρου

Mε τα ίδια μέτρα προστασίας, 15 άτομα το πολύ σε κάθε δίκη και με απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, τα δικαστήρια θα συνεχίσουν και από Δευτέρα να υπολειτουργούν λόγω πανδημίας.

Ομως με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται, διευρύνεται ο αριθμός των δικών που μπορεί να διεξάγονται στα ποινικά δικαστήρια, καθώς ορίζεται, ότι θα γίνονται οι δίκες για κακουργήματα που παραγράφονται ως το τέλος του 2023 και πλημμελήματα που παραγράφονται ως το τέλος του 2022.

Επίσης συνεχίζεται η εξαίρεση και θα συνεχίσουν να εκδικάζονται οι υποθέσεις που έχουν προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους λήγουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης και κινδυνεύουν να βγούν από τη φυλακή.

Σημαντικός είναι ο αριθμός στις αστικές υποθέσεις που θα μπορούν να δικάζονται από Δευτέρα, καθώς πλέον προβλέπεται ότι όλες οι υποθέσεις της λεγομένης εκουςίας δικαιοδοςίας, δηλαδή εργατικές, οικογενειακού δικαίου, αστικών αξιώσεων και άλλες, θα εκδικάζονται απλά δεν θα εξετάζονται στο ακροατήριο μάρτυρες και όλα θα είναι γραπτά.

Το ίδιο θα γίνεται και με τα ασφαλιστικά μέτρα. Θα δικάζονται χωρίς εξέταση μαρτύρων η οποία θα γίνεται εκτός δικαστηρίου και θα προσκομίζεται.

Τέλος, στις ποινικές υποθέσεις θα δικάζονται για όσες έχει γίνει αναίρεση και πρέπει να ξαναγίνουν.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr