Home / Ειδήσεις / Μόσιαλος: Σωστή επιλογή το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων -Τα τρία σημεία που θα κρίνουν το τρίτο κύμα

Μόσιαλος: Σωστή επιλογή το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων -Τα τρία σημεία που θα κρίνουν το τρίτο κύμα

Ως σωστή επιλογή χαρακτήρισε το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων για δια ζώσης μαθήματα ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, έκρινε πως ήταν σωστή η επιλογή να ανοίξουν οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. 

Τα σημεία που θα κρίνουν την έλευση του τρίτου κύματος κορωνοϊού

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι απαιτείται να επιδείξουμε τεράστια προσοχή σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα στην εξέλιξη της πανδημίας προκειμένου να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Αυτά είναι:

  • Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον σωστά μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά περισσότερο για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων.
  • Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως υπογράμμισε.
  • Σωστές δειγματοληψίες. Το τρίτο και άκρως κρίσιμο ζήτημα στην εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο είναι να μετρούνται σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.

Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε.

Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις νέες έρευνες

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής του LSE, τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το νέο στέλεχος. Οσον αφορά στην μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Η διαφορά των εμβολίων της γρίπης και του κορωνοϊού

Επεσήμανε τέλος, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το μέγιστο, ενώ στο εμβόλιο του κορωνοϊού φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα». Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη. «Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση».

Visit source site

About iefimerida