Home / Προτεινόμενα / «Μπουμ» δημοπρασιών το 2022: Τα πέντε ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν

«Μπουμ» δημοπρασιών το 2022: Τα πέντε ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν

Μία χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων ολοκληρώνουν οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών στον κόσμο. Ο οίκος Christie’s κλείνει το έτος με πωλήσεις 8,4 δισ. δολαρίων, βάζοντας για πρώτη φορά τον πήχυ των ετήσιων πωλήσεων έργων τέχνης σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο οίκος Sotheby’s ακολουθεί με πωλήσεις ύψους 8 δισ. δολάριων φέτος, επίσης καταγράφοντας ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες επιδόσεις του, ενώ ο πολύ μικρότερος οίκος Phillips ολοκληρώνει το 2022 με επίσης δικό του ρεκόρ πωλήσεων στο 1,3 δισ. δολάρια.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα του οίκου Christie’s στηρίχτηκαν από μία σειρά απροσδόκητων δημοπρασιών από συλλογές που ανήκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ενδεικτικά, τα έργα που ανήκαν στην προσωπική συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, πουλήθηκαν συνολικά έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Επίσης, παρατηρείται συνολικά άνοδος των τιμών προσφορών σε δημοπρασίες: για τον οίκο Christies, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο αριθμός των αντικειμένων κατά 6,7%.

Αναλυτικά, τα πέντε ακριβότερα κομμάτια που πωλήθηκαν σε δημοπρασία των τριών οίκων φέτος:
5. Paul Gauguin – Maternité (II), 1899 — 106 εκατ. δολάρια

φωτ. Christie’s
Η αρχική εκτίμηση για το έργο ήταν στα 90 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, τη βραδιά που δημοπρατήθηκε ήταν το δεύτερο έργο που δόθηκε για άνω των 100 εκατ. δολαρίων και ανήκε στην προσωπική συλλογή του Paul Allen. Ο τελευταίος το είχε αγοράσει έναντι 39,2 εκατ. δολαρίων το 2004, το οποίο τότε αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ για τον Gauguin.
4. Vincent van Gogh – Verger avec Cyprès, 1888 — 117 εκατ. δολάρια
φωτ. Christie’s
Η αρχική εκτίμηση για το έργο έφτανε τα 100 εκατ. δολάρια. Ακόμη και εάν είχε πουληθεί σε εκείνη την τιμή θα ξεπερνούσε το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του van Gogh, το οποίο είχε γίνει το 1990 στα 82,5 εκατ. δολάρια. Με τη νέα τιμή, η αγορά van Gogh μπήκε και επίσημα σε μία νέα σφαίρα εννιαψήφιων ποσών.
3. Paul Cezanne – La Montagne Sainte-Victoire, 1888-90 — 138 εκατ. δολαρια
φωτ. musée d’Orsay
Πρόκειται επίσης για ποσό ρεκόρ σε έργο του Cezanne, καθώς το αμέσως επόμενο πιο ακριβό κομμάτι του είχε δοθεί στην υποδιπλάσια τιμή των 60,5 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, ανήκε στην προσωπική συλλογή του Paul Allen, το οποίο είχε αγοράσει έναντι 38,5 εκατ. δολαρίων το 2001.
2. Georges Seurat – Les Poseuses, Ensemble (Petite version), 1888 — 149 εκατ. δολάρια
φωτ. Christie’s
Ένας πίνακας με ύψος μικρότερο των 40 εκατοστών και πλάτος περίπου 50 εκατοστών, εκτιμήθηκε αρχικά ότι θα πουληθεί στα 100 εκατ. δολάρια. Η τελική τιμή έφτασε σχεδόν 50% πάνω και για αποτέλεσε ρεκόρ για τον Seurat.
1. Andy Warhol – Shot Sage Blue Marilyn, 1964 — 195 εκατ. δολάρια
φωτ. Christie’s
Όταν το έργο πουλήθηκε τον Μάιο κατέστη αμέσως το ακριβότερο κομμάτι του 20ού αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ, όπως αντίστοιχα και το ακριβότερο έργο τέχνης από Αμερικανό καλλιτέχνη που έχει δοθεί σε δημοπρασία. Αγοραστής του ήταν ο γνωστός έμπορος τέχνης Larry Gagosian, παρότι είναι πιθανό ότι το αγόραζε εκ μέρους κάποιου από τους δισεκατομμυριούχους πελάτες του.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Γεύμα με έναν μεγαλοεπενδυτή στα 41.000 δολάρια
Δεν ήταν μόνο ο Bill Gates: Ο «άγνωστος» ιδρυτής της Microsoft και η συλλογή τέχνης του 1 δισ. δολαρίων
Ένας μικρός Πικάσο: Ο 10χρονος με τους πίνακες χιλιάδων δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview