Home / Προτεινόμενα / Μπασκόζος: Στόχος του υπουργείου Υγείας η εξαλειψη της ηπατίτιδας C

Μπασκόζος: Στόχος του υπουργείου Υγείας η εξαλειψη της ηπατίτιδας C

Εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Αθήνα
Στον στόχο του υπουργείου Υγείας να θέσει τέλος στην ύπαρξη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, στη διάρκεια του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αξιοποίηση του μητρώου ασθενών με ηπατίτιδα C και σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, ενεργοποιεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτόμα φάρμακα και να αναβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό η θεραπεία της νόσου. Και τέλος, σκοπεύει στην ανάπτυξη του εθνικού σχεδίου δράσης για την ηπατίτιδα C να ζητήσει τη συμμετοχή τόσο δημοσίων φορέων, όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

«Υποστηρίζουμε τους πέντε βασικούς τομείς παρέμβασης και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που περιγράφονται στην παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ για την ηπατίτιδα και στόχος μας είναι να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ανωτέρω θα καλύπτονται από το εθνικό μας σχέδιο δράσης για την ηπατίτιδα. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο της ‘μείωσης της βλάβης (harm reduction)’ στην πρόληψη όχι μόνο της ηπατίτιδας αλλά και του ιού HIV» τόνισε ο κ. Μπασκόζος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About admin