Home / Διεθνή / Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία την Τρίτη

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία την Τρίτη

Παρίσι, Γαλλία
Οδηγοί ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι: η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει την Τρίτη μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εργαζομένων σε πολλούς κλάδους.

Η απεργία που κήρυξαν οι οδηγοί των ταξί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία, ιδίως στην πρωτεύουσα και περιμετρικά των δύο αεροδρομίων Σαρλ Ντε Γκωλ και Ορλί.

Χιλιάδες οδηγοί έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστρατήγησης από τους ανταγωνιστές τους του τομέα των μισθωμένων οχημάτων με σοφέρ (VTC).

«Η κατάσταση θα είναι τεταμένη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρίμ Ασνούν, εκπρόσωπος τύπου ενός εκ των δύο συνδικάτων που διοργανώνουν την κινητοποίηση. Στην απεργία «η συμμετοχή ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλη αλλά και πολύ σκληρή» προειδοποίησε ο Σερζ Μετς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Taxis G7, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξί στην χώρα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί, τον Ιούνιο του 2015, είχαν αμαυρωθεί από επεισόδια. Εκείνη την περίοδο οι οδηγοί είχαν εξεγερθεί εναντίον της υπηρεσίας Uber.

Η απεργία των ταξί συμπίπτει με τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει περίπου 5,6 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τελούν υπό καθεστώς λιτότητας από τον Ιούλιο του 2010 και πολλά συνδικάτα κήρυξαν την απεργία προκειμένου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να διεκδικήσουν αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης.

Καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν προληπτικά αύριο το 20% των πτήσεών τους.

Όπως προειδοποιεί «προβλήματα αναμένονται στο σύνολο της επικράτειας».

Την ίδια ώρα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί εκπαιδευτικοί, που διαμαρτύρονται από την πλευρά τους εναντίον μιας μεταρρύθμισης των κολεγίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκτός της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα καταγγέλλουν «την απώλεια θέσεων εργασίας στους τομείς κλειδιά του δημοσίου τομέα».

Υποστηρίζουν ότι αν και εξαγγέλθηκαν προσλήψεις για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη), μετά τις επιθέσεις του περασμένου έτους, και στην εκπαίδευση, «ο δημόσιος τομέας έχει χάσει συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας από το 2007» και ζητούν «τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα» ιδίως στα νοσοκομεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About admin