Home / Ειδήσεις / Μου αρκεί μια εκλογή για να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα λέει ο Κ.Μητσοτάκης

Μου αρκεί μια εκλογή για να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα λέει ο Κ.Μητσοτάκης

Μου αρκεί μια εκλογή για να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει σε συνέντευξή του προς το in.gr ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχεται, πάντως, πως στη ΝΔ «δεν είμαστε ελκυστικοί εδώ και καιρό» και ότι χρειάζεται ένα reboot, όπως λέει.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης αυτής προτείνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και τις δομές του κόμματος, με αιχμή την εκλογή βουλευτών από τη βάση και την τετραετή θητεία για τον πρόεδρο.

Όσο για την εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας εκτιμά ότι θα πάει στον β’ γύρο με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ως δεξαμενή ψηφοφόρων του βλέπει «όλους τους πολίτες που δεν τοποθετούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος».

Επίσης, πιστεύει ότι ο ίδιος δεν θα αδικηθεί πολιτικά όπως ο πατέρας του, γιατί έχει διδαχθεί από το «πάθημα» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και γιατί οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.

Ποιον θεωρείτε μεγαλύτερο αντίπαλο από τους τρεις συνυποψηφίους σας; Πιστεύετε ότι θα είστε στον β’ γύρο, κι αν ναι ποιον βλέπετε ως πιθανό αντίπαλο σας; Από ποια δεξαμενή θα αντλήσετε ψηφοφόρους κατά το β’ γύρο;

Εκτιμώ και τους τρεις συνυποψήφιους μου και δεν βλέπω κανέναν εξ αυτών ως αντίπαλο. Κοινός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, που αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Πιστεύω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο, πιθανότατα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα ζητήσω, όπως κάνω και τώρα, την ψήφο όλων των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας, που θέλουν να δουν πρώτα το κόμμα και στη συνέχεια τη χώρα να αλλάζει. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή καθώς περιλαμβάνει όλους τους πολίτες που δεν τοποθετούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Πώς κρίνετε τη στάση των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ στη διαδικασία;

Πέρα από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που του ζήτησα και υπέγραψε την υποψηφιότητά μου κανένας εκ των άλλων δύο πρώην Πρωθυπουργών μας δεν έχει εμπλακεί ως τώρα στη διαδικασία. Τιμώ αυτή την στάση τους.

Υπάρχει περίπτωση να αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης;

Πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι υποδειγματική και δεν θα αμφισβητηθεί από τους ηττημένους.

Πόσο στοιχίζει η δική σας καμπάνια και από πού προέρχονται οι πόροι σας;

Η καμπάνια μου είναι λιτή και στοιχίζει λίγο, ιδιαίτερα καθώς οι κατά τόπους φίλοι μου δεν με αφήνουν να πληρώνω τα έξοδα που κάνω στις περιοδείες μου. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από ίδιους πόρους.

Γιατί μιλήσατε τώρα για την προσωπική σας ζωή; Ήταν ανάγκη ή ενημερώσατε για το προσωπικό σας στάτους ένα συντηρητικό κοινό που θεωρεί μειονέκτημα το να είστε μόνος;

Δεν πρόβαλα, αλλά ούτε και έκρυψα και ποτέ την προσωπική μου ζωή. Ανάγκη για μένα είναι να απαντάω με ειλικρίνεια στα ερωτήματα που μου τίθενται καλοπροαίρετα από δημοσιογράφους ή πολίτες. Το ίδιο έκανα και όταν ρωτήθηκα για την προσωπική μου ζωή. Το ίδιο κάνω και με τις δικές σας ερωτήσεις σήμερα κυρία Σώκου. Πάντως μόνος δεν είμαι!

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μνημόνια, εσείς δεν είστε ελκυστικοί για να κερδίσετε από τη συγκυρία. Φταίνε τα Ζάππεια, φταίνε οι προεκλογικές προτάσεις συνεργασίας προς τον κ. Τσίπρα, φταίνε οι απολύσεις από το Δημόσιο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά;

Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε ελκυστικοί εδώ και καιρό. Από το 2004, που πολιτεύτηκα για πρώτη φορά έχουμε χάσει έναν στους δύο ψηφοφόρους μας. Πιθανώς να φταίνε όσα λέτε, που αφορούν κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Γι’ αυτό ίσως να έχουμε χάσει τους νέους. Έχουμε χάσει, όμως, την επαφή μας και με άλλες κοινωνικές ομάδες μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα reboot, όπως λέω, ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε ξανά σε αυτούς τους πολίτες και να τους ξανακερδίσουμε. Θέλουμε οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας να πάρουν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Θέλουμε να ανοίξει το κόμμα για να μπει μέσα το οξυγόνο της κοινωνίας των πολιτών. Πιστεύω ότι η εκλογή νέου Προέδρου στις 22 Νοεμβρίου θα είναι η αρχή για μια καινούργια συμμετοχική Νέα Δημοκρατία.

Η ερώτηση που επαναλαμβάνεται προς εσάς είναι αυτή για το επίθετο σας. Εσείς λέτε συνεχώς πως είστε περήφανος γι’ αυτό. Όμως πρόσφατα δηλώσατε (Σκάι 30/10) ότι ο πατέρας σας είναι ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του. Μήπως τελικά αδικηθείτε και σεις;

Όντως είμαι πολύ υπερήφανος για το επίθετό μου και για το γεγονός ότι είμαι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και το έχω πει κι άλλες φορές ότι είναι ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του. Αν τον είχαμε ακούσει σήμερα κυρία Σώκου, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση. Πιστεύω ότι εγώ, σε αντίθεση με τον πατέρα μου, δεν θα αδικηθώ. Γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες, οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, γιατί μαθαίνοντας από το δικό του «πάθημα» αισθάνομαι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιπαρατεθώ στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία.

Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς; Ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα της ΝΔ, αν εκλεγείτε αρχηγός;

Γιατί η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε ένα τέλμα, από μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να κυβερνήσει. Σύντομα θα κληθούμε να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας και για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μια δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από αυτό το τέλμα. Δεν περισσεύει καιρός για χάσιμο. Όσοι με στηρίξουν και συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή θα το πράξουν επειδή πιστεύουν ότι μπορώ να ηγηθώ της προσπάθειας για την ανασύνταξη της παράταξης και του τόπου.

Μου αρκεί μια εκλογή για να κερδίσω τον κ. Τσίπρα, ώστε με πυξίδα τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Μου αρκεί μια εκλογή για να ηγηθώ μιας Κυβέρνησης, με την οποία θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Προτείνατε πρόσφατα να έχει λόγο η βάση στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ποιες άλλες αλλαγές σκέφτεστε στις δομές του κόμματός σας;

Προτείνω να υπάρχει αξιολόγηση στη Νέα Δημοκρατία, συνεχής αξιολόγηση, ώστε να αξιολογούνται συστηματικά όλοι, ακόμα και οι βουλευτές. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σχηματιστεί μητρώο ικανών υποψήφιων βουλευτών που να αξιολογείται από την κοινωνία, για να σταματήσουμε να υποδεικνύουμε υποψήφιους βουλευτές ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, προτείνω μικρότερα, ευέλικτα Όργανα που διαμορφώνουν πολιτική. Ετήσιο συνέδριο 1000 εκπροσώπων, Πολιτική Επιτροπή 100 εκλεγμένων εκπροσώπων και Οργανώσεις Βάσεις πραγματικές Θερμοκοιτίδες Πολιτικής, που ζυμώνονται με τον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών καθημερινά.

Θέλω μια Νέα Δημοκρατία με θητεία για τα όργανα. Με 4ετή θητεία για τον Πρόεδρο που θα επικυρώνεται κάθε χρόνο στο Συνέδριο. Θέλω ένα ετήσιο Συνέδριο παραγωγής πολιτικής. Θέλω ένα κόμμα – κύτταρο Δημοκρατίας και όχι έναν εκλογικό μηχανισμό. Τα βλέπουμε όλα με καθαρό μάτι από την αρχή. Ανοίγουμε τη ΝΔ στην κοινωνία, κάνουμε το Κόμμα – Παράταξη και γινόμαστε ξανά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Χώρα. Και αυτή η νίκη θα σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μου.

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500038873#ref=latestarticles

About basilis progressive