Home / Ειδήσεις / Μικρότερα πρόστιμα και ποινικές διώξεις προβλέπει το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Μικρότερα πρόστιμα και ποινικές διώξεις προβλέπει το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Σε ουσιαστική ισχύ τέθηκε με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το νέο ποινολόγιο της εφορίας, το οποίο είναι ηπιότερο για μικροπαραβάσεις ή μη έκδοση αποδείξεων αλλά πολύ πιο σκληρό για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.

Την ίδια στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Εφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καινούρια χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα διαμορφώθηκαν στα 10,380 δισ. ευρώ.

Το στοιχεία αυτό αποδεικνύει ότι κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ. Πάντως, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι στην εφορία είχαν εκτιναχθεί στα 1,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις αλλαγές στα πρόστιμα που ισχύουν, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν καταργούνται.

Δεν ισχύουν επίσης, τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ αλλαγές προς το ευνοϊκότερο έχουν γίνει στα πρόστιμα για που επιβάλλονται για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Παράλληλα, καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Ευνοϊμένοι των αλλαγών αυτών είναι όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις συστηματικά αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως είναι οι γιατροί και οι επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς πλέον δεν αντιμετωπίζουν την επιβολή κάποιου προστίμου αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.

Στις οδηγίες που απέστειλε στις εφορίες με τη μορφή Εγκυκλίου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προβλέπονται τα εξής:

1. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων,
250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία,
500 ευρώ για διπλογραφικά.
Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

2. Παραβάσεις μη ανταπόκρισης φορολογουμένων σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων : 100 – 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων

3. Εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπής υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου( γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος offshore και δηλώσεις Ε9) και κερδών από τυχερά παιχνίδια: πρόστιμο 100 ευρώ.
4. Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, μετά από νέο φορολογικό έλεγχο: διπλασιασμός του αρχικού προστίμου και σε περίπτωση νέας υποτροπής τετραπλασιασμός.

5. Παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ: Πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου- δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ ή υψηλότερο από 1.000 ευρώ.

6. Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις όμως για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.

7. Καθιερώνεται νέο καθεστώς προστίμων για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500041477#ref=latestarticles

About basilis progressive