Home / Lifestyle / Μια έκθεση απελευθερώνει δυνάμεις για δημιουργία και νεωτερικότητα μέσα στην κρίση

Μια έκθεση απελευθερώνει δυνάμεις για δημιουργία και νεωτερικότητα μέσα στην κρίση

Γνωρίσαμε τη ελληνικής καταγωγής, κοσμοπολίτισσα Σιντιά Οντιέ, η οποία συστήνει στην Ελλάδα το ελβετικό ίδρυμα Flux Laboratory με μια έκθεση-πρότζεκτ που προτρέπει σε επιτυχία την εποχή της κρίσης. Το σύνθημα είναι: δημιούργησε το σήμερα για να χτίσεις το αύριο! Στην έκθεση «Make today to build tomorrow» παρουσιάζεται μια επιλογή, από το ευρύ φάσμα αρχειακών δράσεών του Flux Laboratory, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργίες 400 καλλιτεχνών τα τελευταία 12 χρόνια. Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στον χώρο metamatic: taf στο Μοναστηράκι.
Νορμανού 5. Μοναστηράκι. Στα σανδαλάδικα. Η Σιντιά Οντιέ βρισκεται ήδη στην ατμοσφαιρική αθηναϊκή αυλή του metamatic: taf. Πρώην χορεύτρια με πτυχίο ψυχολογίας και Ελληνίδα της διασποράς επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά την Αθήνα. Η ιδρύτρια του Flux Laboratory με έδρα την Ελβετία (Γενεύη και Ζυρίχη) δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα. Ο πιο απλός λόγος είναι ότι έχει ζήσει σε τρεις ηπείρους. Τους άλλους λόγους τους ανακαλύπτεις γνωρίζοντας την. Η οικογένεια της, το πατρικό της είναι Κιτριλάκη, ξεριζωμένη από την Αίγυπτο, στη διάρκεια του κινήματος του Νάσερ, έκανε μια καινούρια αρχή στην Ελβετία. Η κ.Οντιέ σπούδασε χορό, για κάποια χρόνια άλλαξε ήπειρο, έζησε στο Σικάγο και από εκεί πίσω στη Γενεύη. «Όλα είναι χορός, όλα είναι performance» λέει και ασπάζεται απόλυτα το μότο του ιδρύματος Fluxum «κάθε μέρα πρέπει να χορεύεις ακόμα και με τη σκέψη». Η ίδια εξακολουθεί να χορεύει υπέροχα και χορεύει καθημερινά, έστω και με το μυαλό.

Η Σιντιά Οντιέ δείχνει αισιόδοξη, ευαίσθητη, οργανωτική, αποφασιστική, μποέμ, όσο κι αν κάποιοι χαρακτηρισμοί μοιάζουν αντικρουόμενοι, με όραμα και κίνητρο να δημιουργήσει να προσφέρει, να χτίσει. Στην πατρίδα της, την Ελλάδα. «Η καλλιέργεια της αισθητικής και η ποιότητα» είναι αυτό που μετράει για την κ. Οντιέ. Άλλωστε μια από τις αξίες του Flux είναι να αντιμετωπίζει κανείς την καθημερινότητα του σαν έργο τέχνης, με απόλυτη αφοσίωση σε έναν σκοπό με το σώμα και την ψυχή του.

«Πρέπει να βάζεις αγάπη σε ό,τι κάνεις κάθε μέρα. Είναι ένας καλύτερος τρόπος να ζεις» λέει η κ.Οντιέ και δηλώνει συγκινημένη για την πρώτη της δράση στην Αθήνα ως Flux Foundation.

Ντυμένη λιτά, μαύρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι, μια λυγερόκορμη έφηβη 63 ετών η Σιντιά στέκεται σχεδόν στη μέση του χώρου του metamatic:taf μπροστά από ένα προτζέκτορα. Ο λόγος που επισκέπτεται αυτή τη φορά την Αθήνα είναι να συστήσει το Flux Laboratory στην Ελλάδα με σκοπό να μοιραστεί μαζί μας πάνω από μια δεκαετία εμπειριών και γνώσης στη σύλληψη και την παραγωγή καλλιτεχνικών πρότζεκτς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

About totritomati