Τη στήριξή του στην πορτογαλική προεδρία, σε ένα πολύ δύσκολο -όπως το χαρακτήρισε- εξάμηνο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη είναι η αντιμετώπιση δεύτερου και τρίτου -σε πολλές χώρες- κύματος του κοροναϊού, καθώς και η επέκταση των εμβολιασμών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή στην ευρωπαϊκή ομαλότητα, με πυροδότη το ταμείο ανάκαμψης.

Όπως υπογράμμισε, «ενημέρωσα για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορέλ το Μάρτιο να παρουσιάσει πλήρες κείμενο».

«Προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις . Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».

Ακόμα, έκανε λόγο για συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα.

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο