Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Με έκτακτο φόρο απειλεί ο Μπάιντεν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν δεν σταματήσουν την κερδοσκοπία πολέμου

Με έκτακτο φόρο απειλεί ο Μπάιντεν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν δεν σταματήσουν την κερδοσκοπία πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Δευτέρα τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ τους για να μειώσουν το κόστος για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή, ή να πληρώσουν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, καθώς δίνει μάχη με τις υψηλές τιμές στην αντλία ενόψει των εκλογών που έρχονται σε μια εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέκρινε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, ενώ οι Αμερικανοί, κουρασμένοι από τον πληθωρισμό, πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία «δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», είπε. Δεν έχουν απλώς μια «δίκαιη απόδοση έχουν κέρδη τόσο υψηλά που είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
«Τα κέρδη τους είναι ένα απρόσμενο όφελος από τον πόλεμο», είπε, από τη σύγκρουση που μαστίζει την Ουκρανία, και έχουν την ευθύνη να δράσουν.

«Νομίζω ότι είναι εξωφρενικό», είπε. Αν μετακυλίσουν αυτά τα κέρδη στους καταναλωτές, οι τιμές της βενζίνης θα μειωθούν κατά περίπου 50 σεντς, είπε.
«Αν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», σημείωσε. Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσει αυτές και άλλες επιλογές. «Ήρθε η ώρα αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την κερδοσκοπία του πολέμου».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να επενδύσουν τα κέρδη τους στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς και στην αύξηση της παραγωγής και ότι αν δεν το κάνουν, θα παροτρύνει το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώσουν φορολογικές κυρώσεις και να αντιμετωπίσουν και άλλους περιορισμούς.
Οι παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Exxon Mobil και η Chevron Corp, κατέγραψαν έναν ακόμη γύρο τεράστιων τριμηνιαίων κερδών, επωφελούμενοι από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Διαβάστε επίσης:
Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής
ΗΠΑ: Απελευθερώνουν επιπλέον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview