Home / Ειδήσεις / Μεσοπρόθεσμη συμφωνία εξετάζει η κυβέρνηση

Μεσοπρόθεσμη συμφωνία εξετάζει η κυβέρνηση

Με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους να είναι πλέον ασφυκτικά και δεδομένης της δυσχέριας να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μεσοπρόθεσμης συμφωνίας, δηλαδή επί της ουσίας μιας νέας παράτασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, αλλά υπήρξαν διαφωνίες στους όρους και στο τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Στη χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης από μόνη της δεν δίνει λύση στο χρηματοδοτικό κενό, κρύβεται και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των πιστωτών για επέκταση του προγράμματος έως το Μάρτιο 2016. Παράλληλα, από ελληνικής πλευράς τίθεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Καθώς, όμως, οι διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία φαίνεται να έχουν βρει τοίχο και τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν εξαιρετικά, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν ανοίξει διαπραγμάτευση για τους όρους ενδεχόμενης επέκτασης του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016.

Το θέμα φαίνεται πως συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Ν.Παππάς και Ευκλ. Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χθες, στις Βρυξέλες.

Πολιτικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτονωθεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και εταίρων, εν όψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κομσιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επί της ουσίας, πάντως, στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί έγινε συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό έως τον Μάρτιο του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υπήρξε σύγκλιση.

«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι «στο τραπέζι έχει τεθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως τον Μάρτιο του 2016, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πρόταση των εταίρων για τη συμφωνία δεν συνιστά τελεσίγραφο, αλλά βάση συζήτησης. Υπό αυτήν την έννοια, μέτρα που απορρίπτει η Αθήνα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ρεύματος στο 23%, είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από ισοδύναμα μέτρα.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εργάζεται και προς αυτήν την κατεύθυνση, συντάσσοντας ήδη σχετικά σχέδια που αναμένεται να υποβάλει στους θεσμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει εντελώς τη στρατηγική της συνολικής συμφωνίας, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια δεν ευνοούν επιτυχή κατάληξή της.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να θέτει το ζήτημα του χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι εξετάζουν να διατυπώσουν μια «ισχυρή δέσμευση» για το δημόσιο χρέος, αν και το θέμα δεν αποτελεί στοιχείο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500003415#ref=latestarticles

About Panos Dreamer