Home / Γενικές ειδήσεις / Μήπως έχεις εθισμό στο σεξ; Πώς να το καταλάβεις και πώς να το αντιμετωπίσεις!

Μήπως έχεις εθισμό στο σεξ; Πώς να το καταλάβεις και πώς να το αντιμετωπίσεις!

Η λέξη «εθισμός» μας αφορά όλους. Δεν είναι πολύ μακριά από εμάς μιας και ο ανθρώπινος νους μπορεί να παίζει περίεργα «παιχνίδια» από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μπορεί δηλαδή κάτι που δοκίμασες να σου άρεσε τόσο, που ο εγκέφαλος να δίνει συνεχώς εντολή για περισσότερο, να γίνει έμμονη ιδέα και καταναγκασμός.

Εθισμός στο σεξ. Αν δεν έχεις ξανα-ακούσει γι’αυτόν, διαβάζοντας όλα τα παρακάτω μπορεί να πάρεις μια ιδέα. Δεν τον συναντάμε πια και τόσο σπάνια. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να μην συμβεί και σε σένα. Οι σχέσεις περνούν την μεγαλύτερη κρίση τους, η σεξουαλικότητα επίσης. Κάποιοι βλέπουν, λοιπόν, το σεξ όχι ως απόλαυση μόνο. Είναι εξαρτημένοι από αυτό. Τους λένε και σεξομανείς. Συνέχεια παρακάτω:

Το προφίλ του εξαρτημένου από το σεξ:

Ενας εξαρτημένος από το σεξ μπορεί να αλλάξει όλη του την καθημερινότητα και να την προσαρμόσει στις ανάγκες του για να βλέπει ή να κάνει σεξ. Μπορεί ακόμα και να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτό που του συμβαίνει. Αν το έχει συνειδητοποιήσει, δεν θα το αποκαλύψει εύκολα. Μπορεί να πει ακόμα και ψέματα για να «κουκουλώσει» αυτό που του συμβαίνει. Συνήθως κάνει σεξ με διαφορετικούς συντρόφους, ακόμα και με άτομα που μπορεί να μην ξέρει σχεδόν καθόλου. Είναι σύνηθες άτομα με εθισμό στο σεξ να θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία τους, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Μπορεί να κάνουν τηλεφωνικό σεξ μέσα στη μέρα και να βλέπουν πορνογραφικό υλικό. Αν είναι παντρεμένοι, υπάρχει πιθανότητα να έχουν πολλαπλές ερωτικές σχέσεις. Εχουν συνεχώς φαντασιώσεις.

Ο εθισμένος στο σεξ δεν ηρεμεί εύκολα. Η επιθυμία του για συνεχές σεξ είναι ανεξέλγκτη. Είναι σαν μια δίψα. Μπορεί να διαλύσει ακόμα και μια σταθερή σχέση με συναίσθημα επειδή δεν του φτάνει το σεξ. Ο εθισμένος στο σεξ μπορεί να κάνει συνεχώς αγοραίο σεξ. Να έχει χαμηλή απόδοση στη δουλειά του γιατί ακόμα και κατά τη διάρκειά της ασχολείται με πορνογραφικό υλικό. Κάνουν διπλή ζωή.

Αληθινή ιστορία

Ενας άνδρας μιλά στο wral.com για τον εθισμό του: «Eχασα την πρώτη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά λόγω της εξάρτησής μου. Παντρεύτηκα ένα μοντέλο. Ναι, ήταν ένα πανέμορφο μοντέλο που μπορούσε να μου προσφέρει κάθε ευχαρίστηση, όμως εγώ συνέχιζα να βλέπω εμμονικά ταινίες πορνό στον υπολογιστή. Είμαι εθισμένος στο σεξ 13 χρόνια. Eχω προσπαθήσει να ελέγξω την συμπεριφορά μου μα δεν τα έχω καταφέρει. Περνάω ατέλειωτες ώρες, ακόμα και μέρες μπροστά από τον υπολογιστή. Δεν ξεχνώ πόσο ένοχα ένιωθα στις αρχές όταν άρχισα να περνώ ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη βλέποντας πορνό. Ο δεύτερός μου γάμος επίσης ήταν καταδικασμένος στην αποτυχία. Είμαι ήδη σε πρόγραμμα για να μπορέσω να ελέγξω την εξάρτησή μου. Μιλώ με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και έχω βοηθηθεί.

Η αντιμετώπιση:

Οπως και κάθε άλλο πρόβλημα, έτσι και ο εθισμός στο σεξ για να αντιμετωπιστεί πρέπει να εντοπιστεί. Το άτομο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτό που του συμβαίνει. Συνήθως υπάρχει βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτό που κυρίως βοηθά είναι η συζήτηση (έτσι μπορεί να βρεθεί και ένας παράγοντας που επηρέασε και καθόρισε την εξέλιξη της συμπεριφοράς) και η αλλαγή συμπεριφοράς θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά. Βήμα- βήμα.

Πηγή: bovary.gr

About Andreas Chondros