Home / Πολιτική / Μήνυμα Μπάιντεν: Η φιλία ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ – Τι συζήτησε με τον Μητσοτάκη

Μήνυμα Μπάιντεν: Η φιλία ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ – Τι συζήτησε με τον Μητσοτάκη

Το θερμό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας επισημαίνει σε μήνυμά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, «αποτυπώνοντας» το θετικό πρόσημο των συναντήσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
«Η φιλία, η εταιρική σχέση και η συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν τιμή μου να φιλοξενήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυρία Μητσοτάκη για δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Η φιλία, η εταιρική σχέση και η συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Όπως μάλιστα υπογράμμισαν, οι διαρκείς δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών των δύο χωρών έχουν καθορίσει τους διμερείς δεσμούς για περισσότερους από δύο αιώνες.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία, τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή για την περαιτέρω επέκταση του διμερές εμπορίου και των επενδύσεων. Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας» τονίζεται.

   Τέλος, ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ενόχληση, αλλά και ανησυχία, έχει προκαλέσει στους Τούρκους η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθείται στενά όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.

Εικόνες όπως η θερμή υποδοχή του Τζο Μπάιντεν, ακόμα και η γραβάτα του με την ελληνική σημαία, όλη η παρουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ευρύτερα, έχουν προκαλέσει εντύπωση στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Ο τουρκικός χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα F-35
Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει συνεργασία για τα F-35, ελπίζουμε σύντομα να τα αποκτήσουμε
ΣΥΡΙΖΑ: Η δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής για την Αττική – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr