Home / Διεθνή / Μέρκελ: Όταν έρθει ειρήνη, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν

Μέρκελ: Όταν έρθει ειρήνη, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν

Μήνυμα εκτός και (κυρίως) εντός

Νόιμπραντερμπουργκ
Προσπαθώντας να κατευνάσει το κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας για το προσφυγικό, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την «ανάγκη να τονιστεί» ότι όσοι λαμβάνουν προσωρινή άδεια παραμονής «θα πρέπει να επιστρέψουν όταν επιτευχθεί ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ».

Προ ημερών, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός κατέληξε σε δεύτερο πακέτο αλλαγών στο πλαίσιο ασύλου, ενώ οι συγκυβερνώντες από τη Βαυαρία έχουν μετατραπεί στους ηχηρότερους επικριτές της στάσης της καγκελαρίου μέσα στο Μπούντεσταγκ.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της (CDU) το Σάββατο στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Μέρκελ ανέφερε: «Χρειάζεται να πούμε στον κόσμο πως πρόκειται για προσωρινό καθεστώς διαμένοντα και περιμένουμε πως όταν υπάρξει ειρήνη στη Συρία, όταν νικηθεί η ISIS στο Ιράκ, θα επιστρέψετε στην πατρίδα σας γνωρίζοντας πως έχετε κερδίσει».

Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος βαυαρικού CSU Χορστ Ζέχοφερ επανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες την απειλή του πως εάν δεν μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη Βαυαρία (το κρατίδιο που είναι η πύλη εισόδου στη Γερμανία) θα υποβάλει αγωγή εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Καρλσρούη.

Το κλίμα έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Το CDU παραμένει μεν αρκετά μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο τα ποσοστά του έχουν πέσει σε χαμηλά ετών -η δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει επίσης πληγεί αισθητά. Την ίδια ώρα, το ξενοφοβικό AfD, που είχε οριακά αποτύχει να μπει στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές, εμφανίζεται στην περιοχή του 10%.

Newsroom ΔΟΛ

About admin