Home / Ειδήσεις / Μέρκελ και ΕΛΚ στο πρόγραμμα του Κυρ.Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Μέρκελ και ΕΛΚ στο πρόγραμμα του Κυρ.Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Δεύτερη ημέρα επαφών

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα, Πέμπτη, οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο της συνεδρίασης θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιου.

Στις συναντήσεις που είχε χθες, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τις συζητήσεις μονοπώλησαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προτάσσει την ανάγκη εθνικής γραμμής.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα, το οποίο όπως είπε μετά την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις επαφές του ανέδειξε του πέντε βασικά σημεία:

  • Πρώτον, ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεύτερον, ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
  • Τρίτον, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ.
  • Τέταρτον, ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν.
  • Πέμπτον, ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ό,τι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στα περισσότερα από τα σημεία αυτά υπήρξε συμφωνία με τους συνομιλητές του. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, όπως και με τον Γίρκι Κατάινεν και με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις η συζήτηση αφορούσε και τα οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί -αυξάνοντας την φορολογία και επιβαρύνοντας την παραγωγική διαδικασία- με αποτέλεσμα μετά από έναν καταστροφικό χρόνο να ξεσηκώνει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις. Πάντως οι συνεργάτες του έλεγαν ότι στις συναντήσεις δεν υπήρξαν παραινέσεις ή πιέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει στην Βουλή τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση.

Στο πεδίο αυτό πάντως οι πιο κρίσιμες συναντήσεις είναι σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ στις συναντήσεις που τέθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, άρα μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών, το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη, υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες».

Πάντως, ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis