Home / Ειδήσεις / Μέρκελ για προσφυγικό: Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία

Μέρκελ για προσφυγικό: Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία

«Η λύση χρειάζεται χρόνο»

Βερολίνο, Γερμανία

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι οι χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν μία δύσκολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενός θέματος που κυριάρχησε στις χθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για το CDU» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

«Χωρίς καμια αμφιβολία, διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο» πρόσθεσε η ίδια.

Για τον Βαλκανικό Διάδρομο, η Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το κλείσιμό του, αν και αναγνώρισε ότι η χώρα έχει ωφεληθεί.

«Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

» Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα».

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της ΕE και στις συζητήσεις με την Τουρκία, η Μέρκελ τόνισε ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» εν όψει της Συνόδου της 17ης-18ης Μαρτίου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελάριας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα με όλες τις δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα επιστρέψει στην ομαλότητα «βήμα-βήμα» και τα σύνορα θα ανοίξουν «υπό την προϋπόθεση ότι φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis