Home / Επιστήμη / Λογισμικό προσομοιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα

Λογισμικό προσομοιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα

Νέα εποχή για την Αιμοδυναμική

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ
Την πλέον ρεαλιστική προσομοίωση της αιματικής κυκλοφορίας σε όλο το ανθρώπινο σώμα πέτυχαν αμερικανοί ερευνητές χάρη σε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα που ανέπτυξαν. Στόχος επιστημόνων είναι αρχικά να μελετήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρεμβάσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών, επιτρέποντας στους γιατρούς να έχουν καλύτερη εικόνα για την αιμοδυναμική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Duke» της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Αμάντα Ραντλς, παρουσίασαν το λογισμικό στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών στη Βαλτιμόρη.

Ο «Χάρβεϊ», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα ως φόρος τιμής στον βρετανό γιατρό Γουίλιαμ Χάρβεϊ που τον 17ο αιώνα ανακάλυψε πρώτος την κυκλική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση κάθε αρτηρίας που έχει πλάτος άνω του ενός χιλιοστού. Ως πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε το κυκλοφορικό σύστημα ενός ανθρώπου, αφού σκαναρίσθηκε εξονυχιστικά με τομογραφική και μαγνητική απεικόνιση.

Στόχος της προσομοίωσης είναι αρχικά να μελετηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενούς, επιτρέποντας στους γιατρούς να έχουν καλύτερη εικόνα για την αιμοδυναμική.

Σε επόμενα στάδια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εμπλουτίσουν τον «Χάρβεϊ» με προσομοιωμένα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία και να προβλέπουν ακόμη και την κίνηση επιμέρους κυτάρων του αίματος. Αν αυτό όντως καταστεί εφικτό, τότε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα κάτι που τώρα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία: η προσομοίωση και πρόβλεψη της εξέλιξης μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων μέσα στο αίμα. Όμως για κάτι τέτοιο θα απαιτηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές τουλάχιστον 1.000 φορές πιο ισχυροί από τους σημερινούς.

Πάντως, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο είναι εγκατεστημένο το λογισμικό «Χάρβεϊ» βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους δέκα ισχυρότερους στον κόσμο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis