Home / Ειδήσεις / Λεβέντης: Ζοφερή η εικόνα στις διαπραγματεύσεις

Λεβέντης: Ζοφερή η εικόνα στις διαπραγματεύσεις

«Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.

«Μεροληπτεί η Βουλή. Ψάχνει για έναν τομέα και αφήνει άλλον. Είμαστε μια χώρα που εύκολα κατηγορούμε και εύκολα κλείνουμε τα μάτια και συγχωρούμε. Συνηγορήσαμε στη σύσταση Προανακριτικής με βαριά καρδιά, γιατί θέλουμε η κάθαρση να απλωθεί σ’ όλους τους τομείς, αν θέλει η Βουλή να έχει καθαρό πρόσωπο απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο κ. Λεβέντης, ενώ επανέλαβε και την πρόταση του για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τις δημοσκοπήσεις.

Ακόμα, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για «ζοφερή εικόνα που υπάρχει», επιρρίπτοντας τις ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η μεν ΝΔ λέει στην κυβέρνηση “κάντε γρήγορα” γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, και βεβαίως ουδείς αμφισβητεί ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν έκλεινε. Λέει όμως ότι δεν θα τα ψηφίσει, αλλά θα τα τηρήσει και θα τα εφαρμόσει. Δεχόμαστε δηλαδή την προδοσία αλλά όχι τους προδότες; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας, που ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια και αναθεμάτιζε, τώρα τι άλλαξε και θα τα υπογράψει όλα;» ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Το μόνο που άλλαξε είναι ότι οι ξένοι αντελήφθησαν ότι δεν κάναμε καμία μεταρρύθμιση αλλά περνάμε μόνο μέτρα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στο θέμα των εργασιακών σχέσεων γιατί οι ξένοι, όπως είπε, θέλουν εργασιακή ευελιξία και δεν αφήσουν να περάσουν νόμοι που προτείνουν οι συνδικαλιστές.

«Επτά χρόνια δεν κάναμε καμία μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι μόνιμο και το κάνεις για να λειτουργήσει η παραγωγική μηχανή με ευελιξία. Το να αλλάξουμε τις εργασιακές συμβάσεις είναι μεταρρύθμιση, το να κόψουμε τις συντάξεις είναι μέτρο που αγγίζει εφήμερα τον προϋπολογισμό», είπε και συμπλήρωσε:

«Μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης, να βρει το σθένος ο κ. Τσίπρας και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Δεν τη λέει όμως, γιατί θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Και τα αντανακλαστικά του αριστερού κόμματος και να φέρει επενδύσεις. Γρήγορα όμως πρέπει να το αποφασίσει. Κάνω έκκληση, αν μπορεί να σηκώσει το βάρος, να το κάνει γρήγορα. Αν δεν μπορεί, να μην τρώει άλλο χρόνο από τη χώρα. Πρέπει γρήγορα να φέρει επενδύσεις, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις γιατί το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η ανεργία».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται για αλλαγή του Συντάγματος, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «τρελές απόψεις και προτάσεις που ακούγονται», ενώ τόνισε ότι «πολλά μπορούν να προταθούν, αλλά το σοφό είναι οι τροποποιήσεις να είναι μόνο για τα πολύ ουσιώδη» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι λύση να τα γκρεμίσουμε όλα».

«Δυο πράγματα με κρατάνε όρθιο. Οι νέοι που φεύγουν για το εξωτερικό και οι ηλικιωμένοι που με χρειάζονται και τους έχουμε αδικήσει και οι οποίοι μου λένε “βάλτε πλάτη”», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λεβέντης.

About Andreas Chondros