Home / ΒUSINESS & FINANCE / Λάρι Φινκ της BlackRock: Τέλος στην παγκοσμιοποίηση βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Λάρι Φινκ της BlackRock: Τέλος στην παγκοσμιοποίηση βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναθεωρεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως την ξέραμε από το Δεύτερο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της BlackRock, του μεγαλύτερου στον κόσμο διαχειριστή ενεργητικού. 
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που γνωρίσαμε στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών», έγραψε ο Φινκ σε επιστολή του προς τους μετόχους. «Έχει αφήσει πολλές κοινότητες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα», προσέθεσε. 

Η επιστολή του Φινκ λαμβάνει χώρα ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις δυνάμεις της Μόσχας να βομβαρδίζουν πόλεις σε όλη τη χώρα και να σκοτώνουν αμάχους που δεν μπορούσαν να διαφύγουν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία και έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Φινκ, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας άνω των 10 τρισ.δολαρίων, υπογράμμισε ότι χώρες και κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεργαστούν και να κηρύξουν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. Σημείωσε δε, ότι η BlackRock έχει ήδη λάβει μέτρα για να αναστείλει την όποια αγορά ρωσικών χρεογράφων στο χαρτοφυλάκιό της.  

«Τις τελευταίες εβδομάδες, μίλησα με αμέτρητους φορείς, συμπεριλαμβανομένων πελατών και εργαζομένων μας, καθώς όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η ανάπτυξη κεφαλαίων στη Ρωσία», έγραψε ο Φινκ. 
Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κόσμος εξήλθε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έγινε ευπρόσδεκτη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της δόθηκε πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων, τόνισε ο Φινκ. Η επέκταση της παγκοσμιοποίησης επιτάχυνε το διεθνές εμπόριο, μεγάλωσε τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και αύξησε την οικονομική ανάπτυξη, προσέθεσε.
«Ήταν ακριβώς τότε, πριν από 34 χρόνια, όταν ιδρύθηκε η BlackRock και η εταιρεία ωφελήθηκε πάρα πολύ από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, που τροφοδότησε την ανάγκη για διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με γνώμονα την τεχνολογία», έγραψε μεταξύ άλλων. 
«Πιστεύω μακροπρόθεσμα στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, στις χώρες να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη και σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν την οικονομική ευημερία», τόνισε ο Φινκ.
Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ακόμη ότι η BlackRock έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης και έχει ως στόχο να κατανοήσει πώς να προχωρήσει σε αυτό το νέο επενδυτικό περιβάλλον.
«Τα χρήματα που διαχειριζόμαστε ανήκουν στους πελάτες μας. Και για να τους εξυπηρετήσουμε, εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε πώς οι αλλαγές σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν τα επενδύσεις τους», δήλωσε ο Fink.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
 
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview