Home / Βίντεο / Κωνσταντίνου και Ελένης: Όσα δεν γνωρίζατε για την πιο πολυπαιγμένη σε επανάληψη ελληνική σειρά

Κωνσταντίνου και Ελένης: Όσα δεν γνωρίζατε για την πιο πολυπαιγμένη σε επανάληψη ελληνική σειρά

Αν η 21η Μαΐου είναι η πιο μεγάλη γιορτή (από πλευράς πλήθους εορταζόντων), τότε η τηλεοπτική σειρά που γιορτάζει επίσης σήμερα, είναι η πιο επιτυχημένη ελληνική σειρά (από πλευράς πλήθους επαναλήψεων). Πόσα όμως γνωρίζετε πραγματικά για την δημοφιλή κωμωδία; (vids)

 

Κωνσταντίνου και Ελένης… ίσως η μεγαλύτερη ονομαστική εορτή του χρόνου καθώς δύο από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ονόματα γιορτάζουν ταυτόχρονα, με ελάχιστα σπίτια σε όλη την Ελλάδα να μην έχουν έστω και ένα μέλος με το όνομα αυτό. Αν το παραπάνω είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση που κατέχει η ομώνυμη κωμική σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης.

Ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός και η Ελένη Βλαχάκη μπήκαν στην τηλεοπτική ζωή των Ελλήνων τον Οκτώβρη του 1998 και έκτοτε δεν αποχώρησαν ποτέ. Βρίσκονται καθημερινά στου δέκτες μας, κατά βάση τις μεσημεριανές ώρες. Το Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί σήμερα την ελληνική κωμική σειρά με τις περισσότερες προβολές σε επανάληψη από κάθε άλλη (αν διαβάζετε αυτό το κείμενο εκεί κατά το μεσημεράκι, κάντε το τεστ. Ίσως και αυτή τη στιγμή να προβάλλεται ένα ακόμη επεισόδιο σε επανάληψη) και με έναν διαστροφικά μαγικό τρόπο, αυτό δεν πτοεί καθόλου της επιδόσεις του στους πίνακες τηλεθέασης.

Η κωμική σειρά με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου και το Χάρη Ρώμα, σε σενάριο του τελευταίου μαζί με την Άννα Χατζησοφιά προβλήθηκε για δύο συνεχόμενες σεζόν σε 68 συνολικά επεισόδια, μέχρι και το καλοκαίρι του 2000. Μπορεί να αισθάνεστε πως διαθέτει χιλιάδες διαφορετικές ιστορίες καθημερινής τρέλας του αταίριαστου ζευγαριού που αναγκάστηκε να συγκατοικήσει όμως αυτό συμβαίνει μόνο επειδή το Κωνσταντίνου και Ελένης, κατασκήνωσε για τα επόμενα σχεδόν 18 χρόνια, χωρίς διακοπή στη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Λόγω της… ημέρας, ψάξαμε για όλα εκείνα που δεν γνωρίζατε για τη διάσημη ελληνική κωμική σειρά. Πόσο “καμμένοι” από το Κωνσταντίνου και Ελένης είστε;

1. Η πιο πολυπαιγμένη κωμική σειρά της ελληνική τηλεόρασης

Το πρώτο και πιο προφανές, οι επαναλήψεις δηλαδή της σειράς που όλοι γνωρίζουμε δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το “Κωνσταντίνου και Ελένης” ξεκίνησε να προβάλλεται σε επανάληψη, πριν ακόμη ολοκληρώσει τα επεισόδιά του. Ήδη από το καλοκαίρι του 1999, στο ενδιάμεσο δηλαδή των δύο σεζόν της σειράς, το “Κωνσταντίνου και Ελένης” ξεκίνησε να προβάλλεται σε επανάληψη.

Μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο, η επιλογή του ΑΝΤ1 να προβάλει στη μεσημεριανή ζώνη την εκπομπή “Σπάτα Live”, έδωσε σε πολλούς την εντύπωση πως μετά από 15 χρόνια, η σειρά θα έπαυε να προβάλλεται σε… κατά συρροήν. Άδικος ο τρόμος των φανατικών της σειράς. Η εκπομπή των Δ. Ουγγαρέζου και Μαίρης Συνατσάκη καταποντίστηκε στους πίνακες τηλεθέασης και κόπηκε άρον, άρον στις αρχές του έτους. Στη θέση της φυσικά επέστρεψε η γλυκιά πολυετής συνήθεια: ΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ.

2. Το Κωνσταντίνου και Ελένης είναι remake ελληνικής σειράς της ΕΡΤ

Κι όμως, είναι αλήθεια! Η Άννα Χατζησοφιά, πριν ακόμη συναντήσει το καλλιτεχνικό της δίδυμο, το Χάρη Ρώμα, με τον οποίο έγραψε και τα περισσότερα σίριαλ που τους έκαναν αναγνωρίσιμους, είχε συνεργαστεί στο σενάριο με την κρατική τηλεόραση. Σε μία από αυτές, το 1992, η σεναριογράφος ξετύλιγε την ιστορία δυο αγνώστων που οι καταστάσεις τους οδηγούν να ζήσουν κάτω από την ίσια στέγη, σε μια μονοκατοικία που τους μένει ως κληρονομιά κάπου στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζει κάτι;

Έξι χρόνια μετά, με τη σεναριακή συμβολή του Χάρη Ρώμα και παραλλαγμένο σενάριο, το Κωνσταντίνου και Ελένης θα ερχόταν να κερδίσει την προτίμηση των τηλεθεατών και να γίνει μια από τις πιο κλασικές κωμωδίες της ελληνικής τηλεόρασης.

3. Ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός έχει “παίξει” και σε άλλη σειρά του Χάρη Ρώμα

Ο υποχόνδριος επίκουρος καθηγητής Βυζαντινολογίας Κωνσταντίνος Κατακουζηνός μετρά 69 επεισόδια, ένα παραπάνω δηλαδή από εκείνα της σειράς. Πώς; Μα επειδή επανήλθε στη ζωή λίγα χρόνια αργότερα σε μια άλλη κωμωδία του Χάρη Ρώμα, το Λίφτινγκ. Ο καθηγητής συναντά το σωσία του πλαστικό χειρουργό και μας δίνει ορισμένες πτυχές της ζωής του μετά το τέλος της σειράς. Εκεί, μαθαίνουμε ότι ο Κωνσταντίνος σκέφτεται να πάρει διαζύγιο από την Ελένη Βλαχάκη, στην οποία έχει περάσει η κυριότητα του σπιτιού στο Μαρούσι. Επίσης, μαθαίνουμε πως το Αποχετευτικόν Σύστημα στο Βυζάντιο δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

4. Ράντου και Ρώμας συναντήθηκαν ξανά στη μικρή οθόνη το 2003

Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν αναφερθεί δεκάδες φορές στην εποχή όπου γύριζαν τα επεισόδια της σειράς, αναφέροντας πως ήταν ίσως η πιο ευχάριστη συνύπαρξη της τηλεοπτικής τους σταδιοδρομίας. Παρόλα αυτά, μετά το τέλος της σειράς, Χάρης Ρώμας και Ελένη Ράντου δεν συναντήθηκαν, παρά μόνο μία φορά, στην τηλεόραση.

Ο Χάρης Ρώμας έκανε ένα πέρασμα ως guest στην επίσης λατρεμένη κωμική σειρά “Σαββατογεννημένες”, όπου πρωταγωνιστούσε η Ελένη Ράντου, ως Μπία Μπέκου ή αν θέλετε “πύραρχος Βερόνικα Δεσίλα”. Ο ηθοποιός υποδυόταν τον σεναριογράφο της καθημερινής σαπουνόπερας “Πυρκαγιά” στην οποία πρωταγωνιστούσε η Μπία. Δείτε μέρος της σκηνής:

5. Υποψήφια για το ρόλο της Ελένης ήταν η Δήμητρα Παπαδοπούλου

 

Χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη από κοινού με την Ελένη Ράντου, ο Χάρης Ρώμας αποκάλυψε πως αρχικά στο μυαλό του είχε τη Δήμητρα Παπαδοπούλου για το ρόλο. “Όταν έγραφα τη σειρά είχα στο μυαλό μου δύο ηθοποιούς μόνο, την Δήμητρα Παπαδοπούλου και την Ελένη Ράντου!” σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα η ηθοποιός τον συμπλήρωσε λέγοντας πως το σενάριο που έλαβε στα χέρια της αρχικά “θύμιζε πολύ Δήμητρα” και ότι στη συνέχεια το έφεραν στα μέτρα της για τη σειρά.

6. Αυτό είναι το… καταραμένο επεισόδιο που δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη

Το διαδίκτυο βούηξε πριν χρόνια για το απαγορευμένο επεισόδιο της σειράς, το οποίο παρά της επαναλήψεις, δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη. Το 46ο επεισόδιο με τίτλο “Η τελευταία μέρα του κόσμου”, προβλήθηκε το Δεκέμβριο του 1999 και πραγματευόταν τα όσα κυκλοφορούσαν τότε για το τέλος του κόσμου, το οποίο επρόκειτο να επέλθει στον κόσμο με την αλλαγή της χιλιετίας. Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 επέλεξαν να εξαιρέσουν το επεισόδιο αυτό από τις επαναλήψεις, γιατί προδίδει την “ηλικία” της σειράς και την κάνει να δείχνει παλιά.

Αλήθεια ή όχι; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα! Η φήμη του “σπάνιου επεισοδίου” πάντως συνέβαλε ώστε να κάνει ρεκόρ views στο διαδίκτυο ξεπερνώντας το 1 εκατ. Ιδού:

7. Το Τσιγγάνικο τραγούδι που ντύνει τους τίτλους αρχής

Το anthem στους τίτλους αρχής της σειράς ντύνεται μελωδικά από ένα ανεβαστικό εμβατήριο, η μουσική του οποίου έχει συνδεθεί στην Ελλάδα άμεσα με το Κωνσταντίνου και Ελένης. Για έναν Ισπανό από την άλλη, δεν είναι τίποτα από από το Espana Cani – Τσιγγάνικη Ισπανία, το διάσημο ορχηστρικό κομμάτι σε ρυθμό πάσο ντόμπλε του Πασκουάλ Μαρκίνα Νάρο. Το έργο γράφτηκε το 1921 και είναι σήμερα γνωστό και ως ο Ισπανικός Τσιγγάνικος Χορός.

8. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον μέρος από τις Βάκχες του Ευριπίδη

Η επιστήθια φίλη της Ελένης Βλαχάκη, Πέγκυ Καρά επιθυμεί διακαώς να γίνει διάσημη ηθοποιός του θεάτρου. Αγαπημένος της ρόλος; Αυτός της κορυφαίας του χορού, στο αρχαίο έργο του Ευριπίδη “Βάκχες”. Ναι, ναι καλά καταλάβατε: Το “Σκύλες της Λύσσας…” είναι από τους πρώτους στίχους στο χορικό της τραγωδίας που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η Μαρία Λεκάκη, ως “γκαρσόνα β'”.

9. Ο Μανώλης από το μπαρ ήταν και ο ενδυματολόγος της σειράς

Είναι ίσως ο μόνιμος θαμώνας του μπαρ που ανέχεται τις δύο σερβιτόρες που κάνουν τα πάντα, εκτός από το να δουλεύουν. Ο Μανώλης και ο εκπληκτικός σκύλος του, Αρφ, βρίσκεται σχεδόν κάθε βράδυ στο μπαρ όπου δουλεύουν η Ελένη και η Πέγκυ και αναμένει μάταια την παραγγελία του. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως ο άνθρωπος που υποδύεται τον Μανώλη δεν είναι ηθοποιός, αλλά ο ενδυματολόγος της σειράς.

 

Το όνομά του είναι Μανώλης Γαλετάκης και ήταν ενδυματολόγος στο σίριαλ, όπως και αργότερα στην κωμική σειρά “Σαββατογεννημένες”.

10. Το ‘Μωρή Κατακουζήνα’ δεν ήταν γραμμένο στο σενάριο

Αν μία ατάκα έχει “φορεθεί” πιο πολύ από την εν λόγω σειρά, αυτή δεν είναι άλλη από το αμίμητο “Μωρή Κατακουζήνα”. Ειδικά η σκηνή όπου η Ελένη Βλαχάκη καλεί τον Κατακουζηνό στο τηλέφωνο φωνάζοντας “μωρή σιχαμένη, μωρή Κατακουζήνα” είναι ίσως από τις πιο κλασικές.

Η Ελένη Ράντου αποκάλυψε αργότερα πως η φράση ήταν δικής της έμπνευσης, στα πλαίσια του αυτοσχεδιασμού, την οποία και της επέτρεψε ο Χάρης Ρώμας. “Το ‘Μωρή Κατακουζήνα’ δεν ήταν γραμμένο, μου είχε επιτρέψει να το πω σε ένα γύρισμα. Αυτή τη σειρά κανείς δεν την είχε για επιτυχία. Ξεκίνησε πολύ outsider και εμείς επειδή ξέραμε ότι δεν θα μας δει κανείς, ήμασταν ελεύθεροι” σημείωσε η ηθοποιός μιλώντας για τη σειρά και συμπλήρωσε “Δεν νομίζω αν ήξερα ότι θα γίνει τέτοια επιτυχία, ότι θα έλεγα ποτέ το ‘Μωρή Κατακουζήνα’, δεν νομίζω να το τολμούσα”.

11. Ο ΑΝΤ1 δεν υπολόγιζε καθόλου στην επιτυχία της σειράς

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς, σχολίασαν χρόνια μετά πως αρχικά το κανάλι του Αμαρουσίου, δεν υπολόγιζε στη δυναμική της σειράς. Όπως εξήγησε μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν βάλει αρχικά τη σειρά απέναντι στο “βαρύ πυροβολικό” του MEGA “Δύο Ξένοι”.

“Ήταν μια σειρά που έπαιζε πολύ outsider και εμείς επειδή ξέραμε πως δεν θα μας δει κανένας, ήμασταν απόλυτα ελεύθεροι. Ήταν εντελώς αλογόκριτη, γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα τη δει άνθρωπος. Δεν είχε μια αγκαλιά από το κανάλι, γι’ αυτό και μας έβαλαν απέναντι από τους σειρά η οποία έσκιζε και μας έβαλαν ‘για να περάσει η ώρα…’. Όταν είδαν πως η σειρά άρχισε να κάνει νούμερα ‘το είχαν δει όλοι από την αρχή ότι η σειρά θα σκίσει’. Ψέμματα!!!” σημείωνε η Ελένη Ράντου.

12. Δεν υπήρχε ποτέ η σκέψη να γυριστεί remake της σειράς

Πολύς λόγος είχε γίνει πριν χρόνια για σκέψεις του σεναριογράφου και του καστ της σειράς να επανέλθει με νέα επεισόδια. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Χάρης Ρώμας διέψευσε το γεγονός κατηγορηματικά. “Θα ήταν μέγιστο λάθος, ένα κακέκτυπο των παλιών εκείνων εαυτών μας” σημείωσε ο ηθοποιός. “Δεν υπήρχε ποτέ αυτή η σκέψη. Ήταν δημιούργημα των περιοδικών. Μπορεί και των καναλιών. Θα το έβρισκα ιερόσυλο. Νομίζω και ο Χάρης το ίδιο” ανέφερε από την πλευρά της η Ελένη Ράντου.

Όπως καταλαβαίνετε, ότι είδατε, είδατε από Ελένη Βλαχάκη και Κωνσταντίνο Κατακουζηνό και δεν πρόκειται να δούμε από αυτούς νέα επεισόδια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να βλέπουμε στο διηνεκές, τα ίδια επεισόδια ξανά και ξανά, σαν να μην υπάρχει αύριο.

13. Ο πολύπειρος σκηνοθέτης της σειράς

Την επιτυχημένη σειρά σκηνοθετούσε ο Κώστας Λυχναράς. Αναζητώντας το βιογραφικό του παρατηρήσαμε πως υπήρξε σκηνοθέτης ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, με πρωταγωνιστές το Σταύρο Παράβα (Φίφης, ο ακτύπητος, 1966), το Γιώργο Πάντζα (Κάνε με πρωθυπουργό, 1965) και τον Γιάννη Γκιωνάκη (Η αδερφή μου θέλει ξύλο, 1966). Επιπλέον, είχε αναλάβει τηλεοπτικός διευθυντής στη θρυλική πλέον σειρά της ΕΡΤ “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”. Ο κ. Λυχναράς συναντήθηκε και πάλι με το Χάρη Ρώμα στο Καφέ της Χαράς.

πηγή : news247.gr

About Kostas Athanasoulis