Home / Διεθνή / Κυβέρνηση: Μονιμοποιούν αδιακρίτως όλους τους συμβασιούχους

Κυβέρνηση: Μονιμοποιούν αδιακρίτως όλους τους συμβασιούχους

Δεν ξέρει πόσοι είναι ακριβώς, αλλά τους θέλει όλους μόνιμους

Ο Βερναρδάκης απειλεί δημάρχους που αρνούνται μονιμοποιήσεις και ομολογεί παρεμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο – Την ίδια ώρα ο Βίτσας ομολογούσε ότι το 80% όσων έχουν προσληφθεί στα hotspots δεν «πατάνε» στην εργασία τους

Αδιαφορώντας για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι «καταπατά το Σύνταγμα» και «στήνει κομματικό κράτος», η κυβέρνηση επιμένει στη μονιμοποίηση όλων όσοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου σε Δήμους και άλλες υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός  Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωνε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος για τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 80% από τους 2.500 συμβασιούχους που προσλήφθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν πηγαίνουν στην εργασία τους, o υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την μονιμοποίηση των πάντων.

Ο κ. Βερναρδάκης μάλιστα, δεν αρκείται στην παράταση των συμβάσεων που έληξαν με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε κατά την περίοδο που ήταν αρμόδιος υπουργός για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά από τη νέα του θέση, δίπλα στον πρωθυπουργό, εκτοξεύει απειλές για επιβολή κυρώσεων τόσο κατά των δημάρχων που αρνούνται τις μονιμοποιήσεις και κατά των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αρνούνται να εγκρίνουν δαπάνες για τη συνέχιση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πόσοι είναι εκείνοι που ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλσουν να μονιμοποιήσουν. «Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000», υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «aftodioikisi.gr». «Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500», ισχυρίστηκε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα».

Ο υπουργός Επικρατείας, παρά ταύτα, στρέφεται κατά των δημάρχων υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο είναι παράνομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν. Είναι παράνομοι και για τη διαδικασία που ακολουθούν και για το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογούνται».

Ταυτοχρόνως, στρέφεται και κατά των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ομολογώντας παρεμβάσεις που έκανε για να αλλάξουν στάση όσοι εξ αυτών δεν εγκρίνουν κονδύλια για να συνεχιστεί η μισθοδοσία όσων έληξαν οι συμβάσεις. «Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι προληπτική και μάλιστα στις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι κατασταλτική και μάλιστα δειγματοληπτική και μάλιστα σε ειδικές αναθέσεις μεγάλων έργων, συμβάσεων κ.ο.κ.», ισχυρίζεται ο κ. Βερναρδάκης.

Κατά τη δική του ερμηνεία, οι Επίτροποι «στηρίζονται σε μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους». Φαίνεται, ωστόσο, ότι παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που ομολογεί ο υπουργός Επικρατείας, τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βερναρδάκης παραδέχεται ότι «έχει γίνει ήδη η συνάντηση με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι συστάσεις της ηγεσίας του ΕΣ και προς αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις θα είναι προς το  σεβασμό της νομιμότητας». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «κεντρικά το ΕΣ κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να συνεννοηθούμε…». Και σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνει ότι «τις επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε λύση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που έχουμε στο θέμα».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis